Održan stručni skup: „ Izvori finansiranja namenjeni preduzetnicima u 2018. godini“

Održan stručni skup: „ Izvori finansiranja namenjeni preduzetnicima u 2018. godini“

Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga i Sektor za preduzetništvo PKS u saradnji sa Oštim udruženjem preduzetnika  proizvodnih i uslužnih delatnosti Novog Sada  organizovali su 18. aprila 2018. godine u Zanatskom domu u Novom Sadu stručni skup „ Izvori finansiranja namenjeni preduzetnicima u 2018. godini“.

U uvodnom obraćanju Ljubica Mihajlović PKS-RPK Novi Sad je istakla da razvoj preduzetništva predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva ekonomske politike Republike Srbije. S obzirom da MSP i preduzetnici čine 99 % srpske privrede  i zapošljavaju 67%, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede i ove godine kroz program „Decenija preduzetništva“ nastavljaju da sistemski podržavaju razvoj preduzetništva.

U ovaj Program pored državnih organa uključeni su i Privredna komora Srbije, društveno odgovorne kompanije, međunarodni donator, poslovne asocijacije i svi drugi koji mogu da pomognu i afirmišu razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha (naročito kod mladih i žena).

Pored finansijske, program podrške obuhvata i različite programe, edukacije, obuke, seminare  i niz zakonodavnih aktivnosti usmerenih na stvaranje povoljnijih uslova za privređivanje  i razvoj preduzetništva.

Predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada Slavko Novaković istakao je da Srbija ima bogatu istoriju zanatstva koja se ravnopravno vrednuje sa  razvijenim evropskim zemljama kao što su Francuska i Nemačka. Oblast zanastva nije sistemski regulisana tako da u zakonskoj regulativi ne postoji definicija pojma zanatlijske radnje. Imajući u vidu da je zanatstvo značajan faktor ekonomsko-socijalne stabilnosti, održivog razvoja, suzbijanja sive ekonomije, smanjenja nezaposlenosti neophodno je što pre doneti Zakon o zanatstvu. Zakon bi  uveo  obavezu da svaki majstor mora da ima sertifikat-majstorsko pismo, potvrdu da zna da radi određeni posao, što bi omogućilo viši nivo sigurnosti za korisnike usluga. Sve ovo je neophodno da bi se zanatstvo održalo i zaustavila tendencija pada i nestajanja pojedinih zanimanja.

Dejan Zrilić samostalni savetnik u Stručnoj službi za podršku Parlamentu preduzetnika PKS informisao je prisutne da je formiran Parlament preduzetnika PKS i pozvao ih da  kontinuirano dostavljaju sve svoje predloge i inicijative za unapređenje poslovanja  preduzetnika koje će se razmatrati na sednicama Parlamenta. 

Mr Slobodanka Kojić Džinović, šef Kancelarije za preduzetništvo PKS predstavila je subvencionisane programe za podsticanje  razvoja preduzetništva, koji se realizuju preko Fonda za razvoj Republike Srbije  i Razvojne Agencije Srbije.

  • START-UP KREDITI

Zahtev mogu da podnesu  preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u APR-u   u 2017. godini.

Privredni subjekti koji ispunjavaju uslove mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu od  30% bespovratnih sredstava od vrednosti  ulaganja. Preostali iznos vrednosti projekta finansiraće se iz kredita Fonda sa kamatom 1,5%  garancija banke i  3%  ostala sredstva obezbeđenja i rokom otplate 5 godina (grejs period jedna godina).

Minimalni iznos ukupnih sredstava 400.000, 00 dinara  ( kredit 280.000,00 i bespovratna sredstva 120.000,00 dinara), a maksimalni 6.000.000,00 (kredit 4.200.000,00 i bespovratna sredstva 1.800.000,00 dinara).

Sredastva se mogu koristiti za: dogradnju/rekonstrukciju/ adaptaciju/ sanacija/poslovnog ili proizvodnog prostora; kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina) i za trajna obrtna sredstva (najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja).

  • PROGRAM PODSTICANJA PREDUZETNIŠTVA KROZ RAZVOJNE PROJEKTE U 2018. GODINI

Sredstva su namenjena za: kupovina/izgradnja/dogradnja/rekonstrukcija/adaptacija/sanacija/ investiciono održavanje proizvodnog ili poslovnog prostora; kupovinu nove ili polovne proizvodne opreme (ne starije od pet godina), uključujući dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje ; za trajna obrtna sredstva (najviše 20% ukupnog investicionog ulaganja);  nabavku softvera i drugih nematerijalnih ulaganja.

Minimalni iznos ukupnog ulaganja za privredna društva 1.250.000, 00 dinara (kredit 1.000.000,00 i bespovratna sredstva 250.000,00 dinara), za preduzetnike 375. 000,00 dinara (kredit  300.000,00 i bespovratna sredstva 75.000,00 dinara).

Maksimalni iznos za sve  62.500.00,00 (kredit 50.000.000,00 i bespovratna sredstva 12.500.000,00 dinara)

Rok otplate: pravna lica do 10 godina (grejs period jedna godina), preduzetnici do osam godina (grejs period jedna godina) Kamata: 1,5% garancija banke i  3% ostala sredstva obezbeđenja.

Suzana Mitrović, rukovodilac Grupe za obrazovanje i obuke Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Novi Sad prezentovala je javne pozive  za dodelu subvencionisanih sredstava za nezaposlene, koja su  usmerena na poboljšanje stanja na tržištu rada, unapređenje zapošljavanja i ostvarivanje ciljeva  Nacionalne strategije zapošljavanja.

Za aktivne mere zapošljavanja ove godine izdvojeno je 3,65 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje i dodatnih 550 miliona dinara, za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Iz IPA fondava može se koristiti oko pet miliona evra za podsticanje zapošljavanja, a očekuje se  i od  lokalnih samouprava  oko 500 miliona dinara.

Preduzetnici su postavili niz pitanja vezanih za apliciranje za podsticajna sredstva, na koje su  dobili konkretne odgovore.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *