Druga sednica Parlamenta privrednika RPK Južnobačkog upravnog okruga

Druga sednica Parlamenta privrednika RPK Južnobačkog upravnog okruga

Druga sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga održana je 01. novembra 2017. godine. Sednicu je otvorio predsednik Parlamenta privrednika, gospodin Milinko Cicmil, dok su prisutne privrednike pozdravili predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež;  gradonačelnik Grada Novog Sada, gospodin Miloš Vučević i v. d. direktorka Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga, gospođa Olivera Simović.

Tom prilikom, predsednik PKS Marko Čadež pozitivno je ocenio sve privredne pokazatelje Južnobačkog upravnog okruga i istakao da gledano sa strane privrede, uvek može bolje. „Mi treba što češće da sedimo sa privrednicima, slušamo probleme i pokušavamo zajednički da ih rešavamo. Danas smo u Privrednoj komori Grada Novog Sada, više od 40 članica Parlamenta privrede su ovde, upoznaćemo ih sa nekim novim instrumentima na koji način PKS može da utiče na promene pravilnika, na zakonodavni okvir, donošenje novih zakonskih rešenja, donošenje novih podzakonskih akata u nekoj dinamici koja je mnogo brža nego dosadašnja, jer oni te propise žive na terenu svaki dan“ istakao je Čadež.

Nagovestio je da će sa privrednicima iz tog regiona razgovarati o mogućnostima povezivanja sa drugim tržištima, pre svega u vezi sa izvozom u inostranstvo, a kao plan za realizaciju tih ideja Čadež je naveo da PKS očekuje nekoliko „b2b foruma“, kao i veliki forum u Austriji gde se očekuje prisustvo velikog broja kompanija iz tog regiona.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da Novi Sad poseduje veoma dobre privredne pokazatelje, ali i da bi voleo taj grad bude još bolje mesto za razvijanje biznisa i otvaranje novih radnih mesta.

On je zahvalio radu PKS koji je oslikan i kroz skok naše zemlje na „Doing business“ listi, ali i na jednom aktivnijem, otvorenijem učešću PKS na realizaciji dualnog obrazovanja. Imao sam priliku da se uverim u razgovoru sa ljudima iz drugih država, pre svega iz Nemačke, koliko je komora institucionalno bitna u celoj priči i koliko je taj sistem dela obrazovanja kvalitetno razvijen kod njih.

V.d. direktora Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga Olivera Simović istakla je da se regionalni privredni parlament stalno širi pošto su svi privrednici dobrodošli, te da će ta institucija uvek biti otvorena za razgovor sa svima privrednim subjektima. Navela je da je od krucijalne važnosti da postoji sprega između vlasti i privrede, da je to upravo jedna od uloga Privredne komore, odnosno da treba čuti privrednike, razmeniti planove i informacije i proizvesti zajednički dogovor povoljan za sve.

Na sednici su predstavljene karakteristike privrednih kretanja u periodu od januara do juna tekuće godine, istaknuto je taj Južnobački upravni okrug ostvario rast obima industrijske proizvodnje od šest, te rast spoljnotrgovinske razmene za skoro 11 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Napomenuto je i da je izvoz od tog regiona porastao za skoro 19 odsto, te da je zabeležen pad deficita od preko četiri odsto, a prosečne neto zarade su veće za dva procenta u odnosu na lane.

Privreda iz Južnobačkog upravnog regiona izvozi svoja dobra u 75 zemalja, a u izvozu dominiraju kukuruz, setovi za vozila, beli šećer i gasna ulja.

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *