Održano predavanje o Afričkoj kugi svinja

Održano predavanje o Afričkoj kugi svinja

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, 14. septembra 2017.godine, održano je predavanje na temu „Afrička kuga svinja – potencijalni rizici i posledice unosa virusa u Republiku Srbiju“. Predavanje je održala član Stručne grupe za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti Afričke kuge svinja, Uprave za veterinu, dr.sci. vet.med. Jasna Prodanov-Radulović, naučni saradnik iz Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad i istakla da se radi o virusnoj i zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja, kod koje nema mogućnosti lečenja, niti vakcinacije. Virus je veoma otporan i može preživeti mesecima ili godinama u hladnom ambijentu, na temperaturi  frižidera. U mesu se uništava na temepraturi od 60 C tokom 30 minuta.

Prva pojava Afričke kuge svinja u Evropi zabeležena je 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji. Nakon pojave bolesti u Gruziji 2007. godine, proširila se na područje Ruske Federacije. Od tada, bolest se progresivno širi u pravcu Centralne i Jugoistočne Evrope. Trenutno je u Evropi bolest zabeležena u sledećim državama: Litvanija, Letonija, Poljska, Rusija, Ukrajina, Republika Češka i Rumunija.

Poslednji slučaj, najbliži teritoriji Srbije, registrovan je u  severozapadnom delu Rumunije u julu 2017.godine. Iako su žarišta bolesti i dalje udaljena od naše zemlje, potrebno je pooštriti veterinarsko-sanitarne mere, kontrolu prometa svinja, odnosno unaprediti nivo biosigurnosti na farmama svinja.

Predavanju su prisustvovali prestavnici veterinarskih stanica, tehnolozi, veterinari, predstavnici medija i šire stručne javnosti.

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *