Olakšice za one koji pokreću sopstveni posao: Početnike oslobađaju poreza i doprinosa

Olakšice za one koji pokreću sopstveni posao: Početnike oslobađaju poreza i doprinosa

Ministarstvo finansija spremilo izmene četiri poreska zakona i počinje javna rasprava. Za nove preduzetnike koji zapošljavaju devet ljudi, dve godine bez poreza i doprinosa na plate.

Početnici u biznisu mogli bi da budu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na svoje plate i plate najviše devetoro svojih zaposlenih u prve dve godine poslovanja. Neoporezivi deo zarade radnika, umesto 11.790 dinara, od 1. januara bi trebalo da bude 15.000 dinara. Kupci prvog stana, iako je opterećen hipotekom, moći će da se nadaju povraćaju poreza na dodatu vrednost.

To su najvažnije izmene koje predviđaju predlozi četiri poreska zakona, koje je sačinilo Ministarstvo finansija. Počela je javna rasprava, mada nije jasno do kog roka će zainteresovani moći da dostave svoje sugestije. Jedina odrednica koja stoji je – u najkraćem roku.

Borba sa sivom ekonomijom dosad se svodila pre svega na kazne i kontrolu. Predviđenim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, privrednici bi mogli da osete i prve stimulativne mere. Predlaže se da se novi preduzetnik oslobodi plaćanja poreza na zaradu i doprinosa za sebe i devetoro zaposlenih u prve dve godine poslovanja. Uslov za to je da je registrovao delatnost, da je radnike i sebe prijavio na obavezno socijalno osiguranje i da su zaposleni pre toga najmanje šest meseci bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Gazda mora da plaća doprinose

Novina u predlogu Ministarstva finansija je i da je obveznik poreza na dohodak građana, a i doprinosa, nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u registar. Trenutno ove obaveze izmiruju gazdinstva u sistemu poreza na dodatu vrednost, ali ne i njihove kolege koje nisu u njemu. Oni biraju da li to žele ili ne. Sada će obaveza važiti za sve.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *