Ono kad želimo da uštedimo, a potrošimo više od planiranog

Ono kad želimo da uštedimo, a potrošimo više od planiranog

Svi pokušavamo da uštedimo novac gde god je to moguće, ali ponekad nam se to može obiti o glavu, jer nas štednja može naterati da potrošimo više nego što smo planirali.

Ono kad želimo da uštedimo, a potrošimo više od planiranog.

Ovo su štedljive navike koje zapravo zamaskirano troše novac:

1. Igrate se majstora: Ponekad je stvarno jeftinije nešto napraviti sopstvenim rukama, ali dogode se situacije u kojima ne računamo na dodatne ‘alate’ ili materijal koji nam je potreban.

Na kraju trošak bude veći nego što smo planirali i shvatimo da bi nam se više isplatilo da smo jednostavno kupili to što smo pokušali da uradimo. Zbog toga dobro pazite kada želite da budete sam svoj majstor i odmah napravite račun u koji ćete uključiti sve eventualne skrivene troškove.

2. Uvek birate najjeftiniju opciju: Odeća koja se raspadne nakon nekoliko pranja, jeftini mali kućni aparati koji nakon prvog korišćenja moraju na servis – sve su to loše investicije koje će vam iz novčanika izvući dodatni novac.

Ako predmet izdrži test vremena, to znači da je njegova veća novčana vrednost u potpunosti opravdana. Zato ponekad razmislite o tome da umesto najjeftinije opcije uložite koji dinar više u skuplju, jer će vam se to na kraju više isplatiti.

3. Bonovi, kuponi i akcije: Prodavnice i marketi potrošačima dele bonove ili kupone uz koje na akcijama mogu povoljnije da kupe određene artikle. Međutim, morate ih koristiti disciplinovano jer ćete u suprotnom neplanirano potrošiti.

Često se dogodi da uz bonove kupimo proizvode koje inače ne bismo, ali tada nam se čini da je to dobra prilika pa ih uzimamo. Na kraju shvatimo da nam to što smo kupili zapravo ne treba i jednostavno gomilamo neiskorištene proizvode.

Matematika je jednostavna – iako ste uštedeli sitnicu zahvaljujući bonovima, teoretski ste potrošili više nego što ste planirali ako kupljeni proizvod niste iskoristili.

*Izvor: B92

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *