Opstao samo „Albus“

Opstao samo „Albus“

Današnja hemijska industrija bleda senka nekadašnjih giganata. Od nekada 1.800 radnika, sada zaposleno čak manje od 400.

Novi Sad se do pre dve decenije prepoznavao i po razvijenoj hemijskoj industriji. Naš grad je, slažu se upućeni, bio jedan od važnijih centara hemijske industrije u Srbiji, a za „Hins“, „Albus“, „Agrohem“ i ceo niz manjih firmi znalo se širom Evrope.
U njima je svoj hleb zarađivalo više od 1.800 radnika, ali sada, kako upozorava Milivoje Vojinović, pretsednik Sindikata zaposlenih u energetici, pehrohemiji, hemiji i nemetalima, imamo bledu senku nekadašnjih giganata.
U hemijskoj industriji Novog Sada, koja je podelila tužnu sudbinu hemijske industrije u Srbiji, kako objašnjava Vojinović, trenutno je zaposleno oko 400 radnika, a od velikih preduzeća opstao je samo „Albus“.


– Do 2003. godine i privatizacije imali smo velike kompanije, kao što je bio „Hins“, koji je bio glavni motor razvoja hemijske industrije Novog Sada, sam je zapošljavao gotovo 500 radnika, a nisu mnogo zaostajali ni „Albus“, pa ni „Agrohem“ – objašnjava Vojinović. – „Hins“ je, na žalost, u potpunosti zatvorio kapije, zbog stečaja, a fabričke hale su prazne. Radnici su se, posle neuspešne privatizacije, priključili velikom broju „žrtava tranzicije“, dok „Albus“ i dalje posluje, ali samo sa 130 radnika.


Fabrika mineralnih đubriva „Agrohem“ je, takođe, podelila sudbinu „Hinsa“. I ovaj nekada uspešan kolektiv morao je da zatvori kapije.
– U Novom Sadu, trenutno, radi veći broj manjih pogona hemijske industrije, preciznije reći, manufaktura, u kojima je uposleno do pedesetak radnika – napominje Vojinović. – Nadamo se da bi se i za hemijsku industriju mogao naći veliki investitor, kao što su kod metalaca „Lir“ i „Delfi“, pa da pokrenu stvari, ali zasad ništa.

– Zarade u našoj grani su, nažalost, značajno ispod republičkog proseka – ukazuje Vojinović. – U mnogim kompanijama su, kako saznajemo, tek malo iznad minimalne, tako da to predstavlja dodatni problem, koji, nažalost, delimo sa većinom privrednika.

Rizici na radu
Radnici u hemijskoj industriji, zbog specifičnosti posla, izloženi su mnogim rizicima.
– Upravo zbog toga planiramo da posebnu pažnju posvetimo zaštiti na radu – navodi Vojinović. – Cilj nam je da ispitamo da li se adekvatno primenjuju mere zaštite i da li radnici imaju svu nužnu zaštitnu opremu, i naravno da preduzmemo mere da se stvari poprave.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *