Osuđeni šefovi ne mogu u nove firme!

Osuđeni šefovi ne mogu u nove firme!

Proradio registar diskvalifikovanih direktora, članova nadzornih i upravnih odbora i drugih zastupnika. Zabrana registrovanja samo uz konkretno izrečenu meru suda ili neke druge državne institucije.

Nečasni direktori, članovi nadzornih i upravnih odbora, zastupnici i drugi ovlašćeni u preduzećima, koji su uhvaćeni u nedelu, neće moći da osnivaju nove firme ili u njima obavljaju neku od zvaničnih funkcija. Samo pod uslovom da su im sud ili neka državna institucija izrekli konkretnu meru zabrane. Osnivanjem Registra, u žargonu prozvanog „lista diskvalifikovanih“, pri Agenciji za privredne registre, u sredu je konačno počela i primena Zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica. U njemu se već našlo stotinak mahom poreskih prekršilaca.

Cilj je da se spreče da nesmetano posluju oni koji su varali i namerno uništavali preduzeća. Tokom tri godine, koliko je trebalo da Registar zaživi, bilo je i različitih ideja koji će sve kriterijumi funkcionere stavljati na „stub srama“. Od toga da novu firmu ne mogu da osnuju ukoliko im je trenutna u blokadi, preko namernog vođenja u stečaj. Na kraju, Zakon predviđa vrlo formalnu kvalifikaciju koja vodi u ograničenje prava. To su izrečene zabrane obavljanja delatnosti, zabrana raspolaganja novcem, zabrana vršenja dužnosti, zabrana raspolaganjem udelima, sankcije poreskih i drugih inspektora, kao i oduzimanje licenci.

– Ova platfroma obezbeđuje povezanost sa više desetina institucija, više od 30 inspekcija, Poreskom upravom, Narodnom bankom Srbije i sudovima. U ovom trenutku oni treba da imenuju nadležne koji će unositi izrečene mere i to u roku od tri dana od njenog donošenja – objašava Zvonko Obradović, direktor APR. – Mi ćemo odbacivati registraciju ako nam ovi organi dostave meru ograničenja. Imaćemo uvid u problematično poslovanje. Ovo nije registar loših direktora, jer se primenjuje i na druge u preduzećima. Ta informacija o profesionalnoj pouzdanosti je vrlo značajna. Nekoliko stotina mera već unosimo. Najviše ih je iz domena Poreske uprave. Neke naše statistike govore da sudovi izdaju oko 1.000 mera godišnje. Lični podaci iz kaznene evidencije neće biti objavljivani, zbog zaštite podataka. Samo podaci o preduzećima.

Donacije Norveške

Nejveći deo sredstva za pokretanje Registra stigao je od Kraljevine Norveške – 700.000 evra. Sam APR je obezbedio 100.000 evra. Sporazum o uspostavljanju Registra Vlada Srbije je potpisala 2013. sa Ministarstvom spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Diskvalifikovanima će biti zabranjene sve vrste registracije, od osnivanja firme do registracije gde se samo menjaju podaci, gasi firma ili se menja neki status. Ova ograničenja, međutim, teško da će funkcionisati na povezane rođake i prijatelje. Problem je što u Srbiji ne postoji registar povezanih lica. U registru diskvalifikovanih će biti aktivne zabrane, i to samo tokom perioda zabrane.

Lakše poslovati

– Zadatak svih državnih institucija je da stvore povoljne uslove poslovanja i mi naporno radimo na tome – istakao je ministar privrede Željko Sertić. – Sada ćemo imati na jednom mestu evidenciju svih koji su na neki način narušili pravila u privrednom životu. Ovako ćemo moći da pratimo kako rade i javno objavimo svakog ko je kršio obaveze.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *