Otklanjamo barijere, povezujemo privrednike

Otklanjamo barijere, povezujemo privrednike

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov podržao je aktivnosti privrednih komora Zapadnog Balkana na jačanju ekonomskih veza i otklanjanju barijera za više trgovine i investicija u regionu, saopšteno je 20. avgusta 2016. godine iz Privredne komore Srbije (PKS).Čadež

Predsednik PKS Marko Čadež, koji je s kolegama Brankom Azeskim i Safetom Grdžalijom, predsednicima komora Makedonije i Kosova, na Ohridu razgovarao s makedonskim predsednikom, rekao je da je Ivanov posebno istakao značaj zajedničkog nastupanja na trećem tržištu i tenderima za izgradnju infrastrukturnih projekata u regionu i svetu.

Podršku makedonskog predsednika dobila je i komorska inicijativa da susrete najviših državnih zvaničnika prate i poslovni forumi i direktni razgovori privrednika i da se u bilateralne susrete koje organizuju komore pojedinačno sa partnerima iz inostranstva uključuju i privrednici iz ostalih zemalja regiona.

– To će omogućiti da pred potencijalne investitore i kupce naših proizvoda izađemo sa objedinjenom, konkurentnijom regionalnom ponudom i zajednički, organizovani u konzorcijume, predstavimo izvozne i investicione potencijale naših privreda pojedinačno i regiona u celini – rekao je Čadež.

Da bi naše privrede što jače izašle na strana tržište i pred strane investitore, neophodno je da jedni drugima ne pravimo nove prepreke u poslovanju i otklonimo postojeće necarinske barijere koje predstavljaju smetnju privrednicima u svakodnevnom poslovanju, naglasio je Čadež.

Tako će se, kako je dodao, makedonska i srpska komora, kako se problem s pšenicom ne bi ponavljao, angažovati, u skladu sa nedavno postignutim dogovorom nadležnih ministarstava i drugih državnih institucija, da se što pre izjednače cene fitosanitarnih uverenja, inovira bilateralni sporazum o bezbednosti hrane i veterinarstva i kao trajno rešenje obezbedi međusobno priznavanje sertifikata.

U saopštenju se navodi da su zajednički boravak na Ohridu predsednici srpske, makedonske i kosovske komore iskoristili za dogovore o daljim bilateralnim i aktivnostima u okviru regionalnih inicijativa.

Posebna pažnja je posvećena realizaciji projekata Komorskog investicionog foruma za podršku privredama, koji su predstavljeni i makedonskom predsedniku.

Reč je o projektima kao što su ustanovljavanje regionalne E-platforme i platforme za razvoj MSP sektora, formiranje konzorcijuma kompanija iz regiona, uspostavljanje regionalnog edukativnog centra i uvođenje dualnog obrazovanja za koje su zainteresovani i makedonska privreda i komora.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *