Otrovna zemlja završila na deponiji?

Otrovna zemlja završila na deponiji?

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede oduzela dve dozvole za rad: Neadekvatno odlagane azbestne ploče, naftna isplaka i kontaminirana zemlja. Uopšte ne postoji opasnost po sredinu, kažu iz firme FCC EKO

Posao sa preradom otpada u svetu se smatra jednim od najunosnijih biznisa. Borba za prevlast na tržištu i kome će dopasti dilovi sa najraspoloživijim budžetom gotovo da su svakodnevni. A, ovih dana, našu ekološku svest, uzdrmao je slučaj dveju firmi – “Eko 21” iz Bele Crkve i FCC EKO, kojima su oduzete pojedine dozvole za rad, zbog, navodnog, kršenja zakona u skladištenju opasnog otpada, jer su to radili na neadekvatan način. I dok je pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, firmi “Eko 21” oduzela dozvolu za remedijaciju, a FCC EKO ustanovila da za pojedine poslove koje su obavljali nemaju dozvolu, predstavnici ovih kompanija tvrde suprotno.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine je vanrednom kontrolom utvrdila je da FCC EKO otpad, uglavnom azbestne ploče, naftu isplaku i kontaminiranu zemlju, nepropisno i bez odgovarajuće dozvole, odlagala. Nadležni u Novom Sadu kažu da je ova firma imala ozbiljan propsut prilikom odlaganja opasnog otpadnog materijala na parceli Regionalne sanitarne deponije u Kikindi. Njima je stavljeno rešenje o privremenoj zabrani da prima i odlaže takav otpad.

– Nemamo mogućnost da proveravamo odakle stiže i koja količina otpada ulazi na deponiju, ali je u ovom slučaju procenjeno da je u pitanju oko 5.000 tona – rekao je Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine. – Dalji prijem takvog materijala je zabranjen, jer nije u skladu sa dozvolom koju je izdao naš sekretarijat. Angažovani operater mora prvo da odgovarajućim tehnološkim postupkom otpad oslobodi od agresivnih, opasnih i štetnih sastojaka, pa tek da unese na deponiju. U konkretnom slučaju, takav potez nije bio ispoštovan.

I dok optužbe protiv FCC EKO samo pljušte, pa i da su za poslednje tri godine tretirali i deponovali više od 20.000 tona opasnog otpada, i to iz svih industrija. On je, navodno, uglavnom samo odlagan na deponiji u Kikindi, i to ulje iz mašinske industirije, naftne isplake, rezervoara sirove nafte… Čak i da je na deponiji u Kikindi zavrišo otpad koji isključivo mora da se izvozi. U firmi FCC EKO, kažu da je deponija u Kikindi izrađena po svim standardima EU i pre svega je izolovana od uticaja na zemljište i podzemne vode.

– Upravljanje otpadom obavlja se u skladu sa zakonskim propisima, a posledice po životnu sredinu ne postoje – ističu u FCC EKO. – Posedujemo uredno izdate i važeće dozvole za odlaganje i tretman otpada izdate od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. O svim vrstama i količinama odloženog i tretiranog otpada postoji uredna evidencija. Netačne su tvrdnje da je bilo kojoj od kompanija FCC u Srbiji zabranjen rad. Opasan otpad iz svih industrija jeste tretiran i posle pozitivnih laboratorijskih analiza da je moguće trajno odložiti, to je i učinjeno.

Pokrajinska inspekcija pronašla je i 107,89 tona opasnog otpada u skladištu firme “Eko 21”. Njima je oduzeta dozvola za remedijaciju. S druge strane, vlasnik i direktor ove kompanije, kaže da mu je drago što više ne mora to da radi, ali i da iza ovoga stoji namešteni tender na kojem je njegova fimra učestvovala prošle godine.

 

– Naša firma je obavljala u Beloj Crkvi tretman u skladu sa svim dozvolama koje posedujemo od 2010. godine – ispričao je Ljubomir Milićević, direktor kompanije “Eko 21”. – Oduzeli su nam dozvolu jer smo konkurisali za remedijaciju podzemnih voda i zemljišta prošle godine. Projektant posla, vrednog 3,5 miliona evra, bila je naša konkurentska firma, koja je i predvidela nemoguće uslove za učestvovanje. Mi smo uz pomoć rumunskog instituta uspeli sve da ispunimo i bili smo za 100 miliona dinara jeftiniji. Naručilac posla je uveče postavio na svom sajtu da do sutradan u 12 moraju da se predaju ponude. Imali smo sve papire osim bankarskih garancija, jer je bilo kratko vreme da to pribavimo. U ovom poslu, ko plaća “reket” može da radi šta hoće. Svako tumači zakon onako kako mu odgovara. A na oduzimanje dozvole smo se žalili.

Razlozi zabranea

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine sredinom januara je obavila vanredni ispekcijski nadzor u FCC EKO, na lokaciji Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kikindi, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine.

– Preduzeću FCC EKO zabranjen je rad mobilnim postrojenjem za tretman opasnog otpada na lokaciji deponije u Kikindi, a protiv operatera je podneta prijava za privredni prestup nadležnom tužilaštvu, iz razloga što poslove tretmana otpada ne obavljaju u potpunosti u skladu sa pribavljenom dozvolom – navodi se u saopštenju resornog miniastarstva.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *