Otvaranje firmi pobeđuje zatvaranje

Otvaranje firmi pobeđuje zatvaranje

U Srbiji je ove godine prvi put otvoreno 17.000 više firmi nego što je ugašeno, izjavio je direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić. On je ocenio da to najbolje govori o rezultatima ostvarenim u „Godini preduzetništva”. Sertić je u intervjuu za novi ekonomski magazin „Srpska ekonomija” rekao da je ove godine osnovano oko 36.000 preduzetničkih radnji i preduzeća, ističući da je država odredila do sada najveća sredstva za razvoj tog sektora, koji je kičma svake razvijene privrede.

Ponuđena su 33 programa podrške sa 16 milijardi dinara, od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva, a do sada je privrednicima odobreno oko 10 milijardi dinara, precizirao je Sertić. Navodeći da je „Godina preduzetništva” prva široko postavljena nacionalna kampanja sa fokusom na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, Sertić je rekao da je više od 13.000 preduzeća, početnika u poslovanju, lokalnih samouprava i klastera apliciralo za neki od programa, a da je odobreno više od 7.600 zahteva za različite preduzetničke inicijative.

Govoreći o programima, Sertić je naveo primer „Startap” programa za početnike, kojim je država podržala 116 preduzetničkih ideja sa oko 80 miliona dinara.Tu je i program za nabavku opreme, zahvaljujući kome su preduzetnici imali mogućnost da sa samo pet odsto učešća obezbede nove mašine, da od države dobiju bespovratno 25 odsto, dok je ostatak od 70 odsto realizovan kroz povoljan kredit kod izabranih banaka i lizing kuća, gde je garancija bila sama ta oprema.

„Na ovaj način smo ove godine 377 preduzeća pomogli sa 550 miliona dinara, što čini ukupno ulaganje u novu opremu i mašine od 2,7 milijardi dinara”, rekao je Sertić.

Izvor: Dnevnik/E. Dn.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *