Otvoren 5. Dunavski biznis forum

Otvoren 5. Dunavski biznis forum

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas su prisustvovali otvranju 5. Dunavskog biznis foruma, koji se pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Vlade AP Vojvodine održava u Master centru Novosadskog sajma.

Mirović je rekao da je u poslednjih desetak dana stiglo mnogo lepih vesti za Novi Sad, AP Vojvodinu i celu Srbiju, a vezano za dobijanje titule Evropske prestonice kulture 2021. godine.

On je kazao da cilj da se na Dunavskom biznis forumu, na temelju Dunavske strategije koju je usvojila Evropska unija, prikaže sve ono što je urađeno u predhodnom periodu, ali i da se naprave planovi za budućnost u cilju što bolje iskorišćenosti mogućnosti koje pruža saradnja država koje pripadaju dunavskom slivu.

„Imamo sreće da živimo u najvećoh evropskoj ulici i na evropskoj žili kucavici, što reka Dunav svakako i jeste i te pogodnosti moramo iskoristiti“, rekao je Mirović.

U izjavi novinarima predsednik Pokrajinske vlade je kazao da je zadovoljan brojem učesnika na Dunavskom biznis forumu i idejom da se Novi Sad kroz petogodišnju tradiciju te manifestacije postavi kao grad oko kojeg će se definisati mnogi budući prioriteti.

„Naša zajednička ideja je zapravo ideja povezivanja, okupljanja što više energije, što više finasijskih sredstava, što više projekata koji će se realizovati u čitavoj Vojvodini“, rekao je Mirović i dodao da je važno u komunikaciji i pripremi projekata, te u mogućnosti povlačenja sredstava iz evropskih fondova, da se dodatno definišu prioriteti.

On je istakao da veruje da će nakon petog Dunavskog biznis foruma, makar desetak dobrih projekata i ideja naći svoje mesto realizacije i primene.

Gradonačelnik Vučević je rekao da Dunavski biznis forum predstavlja odličnu priliku za saradnju javnog i privatnog sektora i da je Grad Novi Sad taj skup doživeo kao nastavak uspešne priče koja je započeta u saradnji sa Republičkom i Pokrajinskom vladom, naravno i na fonu izbora Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

„Vrednosti koje se promovišu na ovom forumu su utkane u promociju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture u najvećoj meri, a to su komplenmentarne stvari. Samo kroz zajedničko nastupanje i ujedinjeni oko dobrih ideja i projekata, kroz saradnju javnog i privatnog sektora, a ne kroz sukob, možemo da popravimo i privredni ambijent i sveukupni ambijent u našoj državi i društvu“, rekao je Vučević.

On je naglasio da sa punim pravom može da se kaže da Novi Sad nije više isti grad kao pre godinu dana, jer je danas razvijeniji, snažniji i priznatiji u kvalitativnom smislu, nego što je to bilo ranije.

„Ne bismo uspeli sve to da nemamo podršku državnog i pokrajinskog nivoa vlasti, a pre svega podršku naših građana“, rekao je Vučević.

Grad Novi Sad je od organizatora Dunavskog biznis foruma nagrađen priznanjem „Dunavski cvet“ za doprinos prekograničnoj saradnji i implementaciji Dunavske strategije, a statuu gradonačelniku Milošu Vučeviću uručio je predsednik Organizacionog odbora Dunavskog biznis foruma Radovan Pejanović.

Povelja se svake godine dodeljuje zaslužnim lokalnim samoupravama i pojedincima za doprinos razvoju i jačanju prosperiteta Podunavlja.

Otvaranju Dunavskog biznis foruma prisustvovale su ličnosti iz oblasti biznisa, nauke, kulture i medija, predstavnici politike, diplomatije i javnog života Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine.

Organizatori skupa, koji traje danas i sutra, su „Media Invent“ iz Novog Sada, Univerzitet u Novom Sadu, Institut evropskih regiona iz Salzburga i SENS iz Sarajeva.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *