Otvoren Romski privredni centar Vojvodine u Žablju

Otvoren Romski privredni centar Vojvodine u Žablju

Romski privredni centar Vojvodine, koji će se baviti sakupljanjem sekundarnih sirovina i reciklažom plastike, otvoren je u Žablju.

Romski privredni centar, u kom će biti zaposleno pet radnika, a plan je da do kraja godine bude angažovano oko 30 ljudi, otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić. Romski privredni centar Vojvodine rezultat je projekta Local Decision Making Initiative u Srbiji, koji je finansirala Fondacija za otvoreno društvo iz Švajcarske. Projekat je realizovala opština Žabalj u saradnji sa pokrajinskom Kancelarijom za inkluziju Roma.

 

Pajtić je istakao da je otvaranje Romskog privrednog centra Vojvodine primer socijalnog preduzetništva, jer će realizacija ovog projekta doprineti ekonomskom osnaživanju Roma kroz formalizovanje pravnog statusa sakupljača sekundarnih sirovina i aktivne mere tržišta rada.

 

 

– Oko trećina Roma u Vojvodini bavi se prikupljanjem i preradom sekundarnih sirovina. Centar će omogućiti da ta delatnost bude sistematizovana, te da Romi koji se time bave dobiju priliku da zarade i da izdržavaju svoju porodicu – naglasio je Pajtić.

 

 

Prema njegovim rečima, korist od ovog projekta imaće i država, jer će omogućiti da se kroz preradu sekundarnih sirovina, plastike i drugog otpada, razvije saradnja kako između lokalnih samouprava, tako i sa različitim privrednim subjektima, jer će prerađene sirovine potom biti energenti, ili sirovina za novu proizvodnju.

 

 

– U svetu je sakupljanje i prerada sekundarnih sirovina jedan od najunosnijih poslova, što nažalost nije slučaj i sa našom zemljom. Ovim projektom udaramo temelje razvoju i tog posla – istakao je Pajtić

 

 

Izvor: Blic

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *