Otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana

Otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana

Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma (KIF) – prva zajednička institucija u regionu koju je osnovalo šest privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana 12. jula 2017. godine je otvoren u okviru samita u Trstu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U fokusu rada tog sekretarijata biće jačanje regionalnih privrednih inicijativa, čvršće povezivanje poslovnih zajednica, otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju i efikasnija podrška jačanju konkurentnosti privrede.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da poslovna zajednica traži konkretna rešenja i da će se taj sekretarijat baviti zastupanjem interesa privrede, navodi se u saopštenju.

– Buduće rezultate merićemo sasvim konkretnim kriterijumima: pojednostavljenjem administrativnih procedura, rešavanjem izazova sa kojima se kompanije suočavaju i unapređenjem efikasnosti poslovanja – rekao je Čadež.
On je naglasio da će se Sekretarijat baviti regionalnim privrednim inicijativama i zastupanjem interesa poslovne zajednice kroz preporuke vladama za unapređenje trgovine, investicija i poslovanja kompanija.

Prema njegovim rečima, aktivnosti tog tela biće usmerene i na promociju regiona kao investicione destinacije i povezivanje malih i srednjih preduzeća radi uključivanja u dobavljačke lance multinacionalnih kompanija.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju, ukazao je da je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u protekle dve godine izgradio stručni, tehnički i administrativni kapacitet.

On je napomenuo i da taj form u ime svojih članica priprema i realizuje regionalne projekte, što potvrđuje i veliki broj sastanaka i ugovora potpisanih tokom biznis foruma u Trstu.

Na otvaranju Sekretarijata komora regiona u Trstu, predsednik Privredne komore Venecija-đulija Antonio Paoleti je istakao da je iskustvo te poslovne asocijacije na raspolaganju privrednim komorama Zapadnog Balkana.

Iz Evropske komisije poručeno je da će Sekretarijat imati finansijsku podršku od dva miliona evra, a EBRD će pomoći nastavak realizacije zajedničkih regionalnih projekata, navodi se u saopštenju.
Nakon otvaranja Sekretarijata održana je panel diskusija „U pravcu regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu – prekretnica na putu ka pridruživanju EU“.

Predstavnici kompanija iz regiona dali su konkretne preporuke i predloge rešenja kako da se kreira regionalni ekonomski prostor po meri privrede i postane instrument za ubrzanje razvoja, konkurentnosti i zapošljavanja.

Težište aktivnosti KIF-a biće čvršće povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana radi povećanja razvojnih mogućnosti za mala i srednja preduzeća u regionu, kroz projekte i saradnju sa Evropskom komisijom.

Radiće se i na jačanju uloge komora u dualnom obrazovanju, promociji preduzetničkog obrazovanja, podršci startapovima i inovacijama.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *