Ove godine se više gradi

Ove godine se više gradi

U prethodne dve i po godine udeo građevine u BDP-u povećan je sa četiri odsto na 5,5, što je znak da srpska građevinska industrija ide uzlaznom putanjom, istaknuto je povodom Dana građevinara 8. avgusta 2016. godine. Državna sekratarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović ukazala je na to da cilj Vlade Srbije da domaća građevinska operativa konačno stane na noge i da domaće građevinske firme ponovo rade.
– Ono što smo obećali smo i ispunili – država je obezbedila novac za realizaciju svih kapitalnih projekata u Srbiji – rekla je Aleksandra Damnjanović. – U prvom kvartalu ove godine zabeležen je realni rast bruto dodate vrednosti u građevinarstvu od 15 odsto, a u prva četiri meseca vrednost radova u građevinarstvu bila je 68,6 odsto veća nego u istom periodu lane.
Ona je naglasila da građevinarstvo vuče 30 drugih delatnosti i da je cilj da se vrati na mesto koje je ranije ta grana privrede imala. Ukazujući na to da je tačno da su plate u građevinarstvu ispod republičkog proseka, ona je istakla da je prošle godine taj zaostatak smanjen sa šest odsto na četiri.
Po njenim rečima, domaće firme samo ujedinjene mogu dobiti glavne poslove umesto da budu podizvođači.
– Prvi put u Srbiji jedna domaća putarska firma je glavni izvođač radova na Koridoru 10, na deonici Srpska kuća – Levosoje, a sada imamo više od 100 domaćih putarskih firmi koje sve bolje rade. Zahvaljujući uvođenju „crne” i „bele” liste građevinskih firmi, sada je, od 605 preduzeća, 365 na „beloj” listi, što je veoma dobro – rekla je Aleksandra Damnjanović.
Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković je rekao da se Dan građevinara obeležava u trenutku veoma teškom za tu granu privrede. Po njegovim rečima, u prvoj polovini ove godine prosečna neto zarada građevinara bila je oko 40.000 dinara, dok je republički prosek 45.000 dinara.
– I dalje je prisutan rad na crno, što je veliki gubitak za državu i društvo – milionski iznosi – zbog neplaćanja poreza i doprinosa – rekao je Torlaković, i istakao da je potrebna i veća bezbednost radnika u građevinarstvu jer je prošle godine 15 građevinskih radnika poginulo na radnom mestu.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *