Ovih osam srpskih kompanija je među 500 najboljih u centralnoj i istočnoj Evropi

Ovih osam srpskih kompanija je među 500 najboljih u centralnoj i istočnoj Evropi

Naftna industrija Srbije (NIS) prva je najveća kompanija u Srbiji po ostvarenom prometu u prošloj godini, navodi se na listi 500 najvećih kompanija iz centralne i istočne Evrope.

Na listi koju objavljuje francuska grupa za osiguranje kredita „Coface” nalazi se još sedam kompanija koje posluju u Srbiji, a zabeležile su najveći poslovni obrt u prošloj godini među 500 najboljih kompanija u CIE. NIS se sa prometom od 1,6 milijardi evra našao na 78. poziciji dok se zahvaljujući prometu od 1,2 milijarde evra na drugom mestu našla državna kompanija EPS. Interesantno je i da se u izveštaju “Coface” navodi da je EPS u prošloj godini imao 21.299 zaposlenih, a godinu dana ranije 20.432, što je povećanje od 4,2 odsto.

Na rang-listi 500 najvećih preduzeća u centralnoj i istročnoj Evropi po ostvarenom prometu našla se i kompanija „Fijat“ iz Kragujevca, ali i državna kompanija “Srbijagas”, koja zapošljava nešto više od 1.100 ljudi. Ovo javno preduzeće na čelu sa Dušanom Bajatovićem smanjilo je broj zaposlenih za godinu dana za 4,7 odsto, čime je njen direktor počeo da se ponaša u skladu sa preporukama Vlade i MMF koji insistiraju na smanjenju troškova i zavisnosti ove kompanije od finansiranja iz republičkog budžeta. U osmom izveštaju “Coface” navodi i da je u Srbiji u pozicioniranju najveći skok zabeležio novosadski “Merkator”. Ova kompanija bila je prošle godine na 337. poziciji dok se ove godine popela na 176. mesto.

Posmatrajući region, Srbija se sa osam kompanija na listi ipak nalazi na začelju po broju kompanija koje su mogu pohvaliti velikim prometom. Susedna Hrvatska na listi ima pet kompanija više, Slovenija se može pohvaliti sa 15 kompanija, Rumunija sa čak 63, a Mađarska sa 69. U izveštaju se navodi da će 2016. obeležiti povoljni uslovi. Kako ocenjuju, prognoza za region CIE u 2016. je skoro na istom nivou kao i za 2015, sa procenjenom prosečnom stopom rasta od tri odsto.

Rast profita

U analizi koju je uradila francuska grupa za osiguranje „Coface“ navodi se i da je 500 najvećih kompanija u 2015. povećalo promet za 4,2 odsto kao i da je zabeležen enormni rast profita od preko 73 procenta. U ovim kompanijama zaposleno je oko pet odsto ukupne radne snage u centralnoj i istočnoj Evropi.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *