Pad profita banaka u evrozoni

Pad profita banaka u evrozoni

Banke u evrozoni zabeležele su za petinu manje profite u prvom kvartalu ove godine zbog manjih prihoda od trgovanja i od većine drugih poslovnih aktivnosti, prema podacima Evropske centralne banke (ECB).

Istraživanje ECB pokazalo je sumornu sliku, pri čemu su svi glavni izvori zarade banaka – kreditiranje, trgovanje i naknade – niži u odnosu na prošlu godinu, prenosi Rojters.

Neto dobit banaka je u posmatranom kvartalu pala za 20 odsto na godišnjem nivou na 18 milijardi evra, a glavni krivci su segmenti trgovanja i deviznih kurseva, gde je neto zarada pala za 41 odsto, na 10,8 milijardi evra.

Kod ostalih izvora prihoda, kao što su neto kamata na kredite, dividende, naknade i provizije, pad je bio nešto skromniji.

Banke za slabije poslovne rezultate krive ECB politiku ultra niskih kamatnih stopa, uključujući negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka.

U kešom bogatoj Nemačkoj, nekoliko banaka je na takvu politiku ECB odgovorilo naplaćivanjem naknada za bankarske račune ili naplatom naknada na velike depozite korporativnih klijenata.

ECB, s druge strane, ostaje pri stavu da je njena monetarna politika donela više koristi nego štete, mada priznaje da je imala i određene nuspojave, dodaje britanska agencija.

Izvor: Blic, Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *