Pad zaduženja srpske privrede

Pad zaduženja srpske privrede

Ukupna kreditna zaduženost privrede, preduzetnika i građana u Srbiji na kraju aprila je iznosila 2.175 milijardi dinara, što je pad u odnosu na 2.184 milijarde s kraja marta, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka Srbije.

Ukupne pozajmice građanima povećane su 0,4 odsto, na 822,8 milijarde dinara s 819,8 milijardi s kraja marta.

Kada je u pitanju struktura, gotovinski krediti su povećani jedan odsto, dok je kod nekih drugih kredita registrovana stagnacija – kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić povodom predstavljanja podataka Kreditnog biroa.

Krediti preduzećima iznosili su oko 1.303 milijarde dinara i manji su u odnosu na 1.315 milijarde s kraja marta, dok su krediti preduzetnicima povećani na 49,2 milijarde dinara sa 48,7 milijardi.

Ukupne pozajmice građanima povećane su 0,4 odsto, na 822,8 milijarde dinara s 819,8 milijardi s kraja marta

Na kraju aprila kasnila je otplata 11,3 odsto ukupnih kredita u Srbiji, što je, po Dugalićevim rečima, na nivou iz prethodnog meseca.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije je, međutim, izrazio očekivanje da će sve investicije koje su u toku i koje su najavljene, pomoći povećanju tražnje za kreditima, što bi, kako je ocenio, trebalo da podigne opšti standard.

Klijent kada uđe u banku po zajam treba da postavi samo dva pitanja: šta plaćam i koliko košta – rekao je Dugalić

On je takav odgovor dao na konferenciji za novinare a povodom tužbi građana protiv banaka zbog troškova obrade kredita.

Objašnjavajući da li banke imaju zakonski osnov da naplaćuju naknadu za obradu kredita, Dugalić se pozvao na Zakon o obligacionim odnosima, u kojem se, kako kaže, uopšte ne pominju naknade, a iz kojeg je izveden Zakon o bankama kojim je predviđena predugovorna faza, u kojoj klijent dobija sve informacije u formi koju propisuje Narodna banka Srbije.

Izvor: Dnevnik

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *