Paorima jeftini zajmovi s kamatom od tri odsto

Paorima jeftini zajmovi s kamatom od tri odsto

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku.

Krediti se mogu podići za nabavku životinja, hrane za životinje, premiju osiguranja životinja, za nabavku nove opreme i mehanizacije, kao i za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.    – Pravo da apliciraju za kredit imaju poljoprivrednici, preduztnici i pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u – maksimalnom iznosu od pet miliona dinara, kao i zemljoradničke zadruge s najmanje pet članova upisanih u Registar – u maksimalnom iznosu od 15 miliona dinara – kaže za „Dnevnik” savetnik premijera za poljoprivredu dr Dragan Glamočić.

Pravo na kreditnu podršku ostvaruje se pod sledećim uslovima: fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita iznosi tri odsto godišnje, rok otplate kredita je od jedne do tri godine, s grejs-periodom do godinu dana, kredit se odobrava i isplaćuja u dinarima. Takođe, postoji mogućnost prevremene otplate bez prava na naknadu troškova prevremene otplate i kao sredstvo obezbeđenja ne može se koristiti novčani depozit.

– Kreditna podrška će se koristiti za razvoj stočarstva, a obuhvata nabavku životinja i premiju osiguranja životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, kao i nabavku hrane za životinje – kaže Glamočić.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine napominju da je izmenama Pravilnika poljoprivrednim gazdinstvima olakšan pristup korišćenju kredita.

Izmenama je predviđeno i pravo na kreditnu podršku za nabavku hrane za životinje koja ispunjava uslove kvaliteta propisane Pravilnikom, i to za hraniva, izuzev zrnastih hraniva, premikse i smeše. U Pravilniku takođe piše da se, pre puštanja kredita, banci podnosi predračun za nabavku hrane za životinje, a posle davanja kredita, najkasnije u roku od 30 dana, banci se dostavlja original računa na vid, kao i druga potrebna dokumentacija.

Najjeftiniji krediti

Kreditna podrška poljoprivrednicima namenjena je unapređenju proizvodnje i podizanju konkuretnosti proizvoda.

– Usvajanjem izmena ovog pravilnika očekujemo da to bude značajna podrška poljoprivrednicima jer je reč o do sada najjeftinijim kreditima, čiju kamatu subvencioniše naše Ministarstvo – izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *