Paušalcima se na glavu sručili dvogodišnje obaveze

Paušalcima se na glavu sručili dvogodišnje obaveze

Obveznici koji porez plaćaju paušalno počeli su koncem prošle godine, a nakon dovogodišnje pauze, da dobijaju rešenja sa zaostalim obavezama. Međutim, rešenja su donela nove probleme: sada treba da plate sve zaostale obaveze odjednom. Sume su povelike pa im to ne odgovara, posebno što su u tim rešenjima, sem samih poreskih obaveza, i one vezane za socijalno osiguranje. Rešenje je u odlaganju obaveze, što je po našim propisima moguće.

Rešenja o visini poreza i socijalnih obaveza za 2015. i 2016. godinu paušalni poreski obveznici nisu dobili. Poreska uprava je zastala s njihovim donošenjem jer se očekivalo donošenje nove uredbe o oporezivanju paušalnih obeznika. Međutim, novi propis nije donet te je koncem prošle godine počelo izdavanje rešenja po starom za propuštene godine.

U Srbiji posluje oko 50.000 obveznika koji porez plaćaju prema razrezanom paušalu. Od toga je nešto malo manje od polovine u Vojvodini. Poreska uprava do sada je izdala 75.000 rešenja. S obzirom na broj tih obveznika i na to da se radi o dve godine, jasno je da se posao bliži kraju.

– Sve što se dogodilo s paušalnim oporezivanjem je donelo mnogo problema – kaže predsednik Udruženja vojvođanskih računovodstvenih agencija UVRA Jovan Beara. – Za pomenute dve godine država je bila uskraćena za iznos poreza koji su paušalni obveznici trebalo da uplate. Oni koji godinama plaćaju taj porez znali su bar otprilike koliko novca treba da uplate pa su to mogli da ostave na stranu. Teže je bilo početnicima, koji su krenuli u biznis lane i preklane. Oni nisu uopšte znali kolike su im obaveze.

Poseban problem su bila primanja trudnica koje su početnice u biznisu, a u tom periodu su odlazile na porodiljsko odsustvo. Pošto nije bilo podataka o primanjima, njima je tokom porodiljskog odsustva sledovao minimalac. To su mogle da izmene po ugledu na primanja iz slične ili iste branše. To je pak zahtevalo sakupljanje dodatne dokumentacije. Šta sada da rade obveznici koji su od poreznika dobili rešenje i jasno im je da sume ne mogu odjednom da plate? Potrebno je da se u roku od 15 dana obrate Poreskoj upravi i obrazlože zašto to nisu u mogućnosti.

– Po našim propisima, poreznici imaju mogućnost da obveznicima dozvole da obaveze plate u deset ili 20 mesečnih rata – objašnjava Beara.
Za obveznike koji su se nemarom nadležnih našli u toj situaciji odlaganje je svakako bolje rešenje nego da podižu kredit da bi platili te obaveze, ili, još gore, da kasne pa da zbog toga moraju da snose i troškove zatezne kamate.

– U našim propisima su jasno naznačeni rokovi koje moraju da poštuju obveznici kada izmiruju poreske obaveze, ali ne i one koje moraju da poštuju poreznici. Predložićemo da se i za njih uvedu te obaveze da bismo ubuduće izbegli slične probleme – kaže Beara.

D.Vujošević

Ko je sve paušalni obveznik?

U paušalne obveznike spadaju oni koji se bave malim i mikro biznisima To su listom i preduzetnici poput lekara, stomatologa, apotekara, krojačkih, kozmetičkih ili frizerskih salona, obućari, advokati… Među paušalne obveznike spadaju i knjigovodstvene agencije. Brojni servisi svih vrsta takođe su u toj kategoriji za plaćanje poreskih obaveza: od servisa za pranje i peglanje, preko popravke bele tehnike do auto-perionica i auto-mehaničarskih radnji. Radnje koje neguju stare zanate i ostale etno-delatnosti takođe su tu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *