Pisali „minus“, zaradili „plus“

Pisali „minus“, zaradili „plus“

Očekujući lošije rezultate javna preduzeća 2016. završila sa profitom od 8,3 milijarde dinara.

Javna preduzeća čiji je osnivač država prošlu godinu su zbirno završila „u plusu“. Prema preliminarnim podacima Ministarstva privrede, ona su lane ostvarila profit od 8,3 milijarde dinara. Godinu su započela očekujući mnogo lošiji rezultat – da će je završiti s gubitkom od 11,4 milijarde dinara.

Tokom 2016. godine javna preduzeća su imala ukupno 440 milijardi dinara prihoda. Programima poslovanja, ona su predvidela nešto veći obrt – 455 milijardi dinara. Međutim, za tri odsto manji prihod nije uticao na krajnji rezultat, jer su i manje trošili.

– Javna preduzeća su realizovala poslovne rashode u iznosu od 385,07 milijardi dinara, dok su programima poslovanja za 2016. godinu planirani poslovni rashodi u iznosu od 432,1 milijardu dinara – stoji u preliminarnoj analizi poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač Srbija. –

Realizovani poslovni rashodi su za 11 odsto manji od planiranih.

Kada se podvuče crta, poslovna dobit, znači rezultat od obavljanja isključivo svoje delatnosti, donela im je dobitak od 55 milijardi dinara. Na početku prošle godine, u planovima su na to mesto upisali dobit od 23,2 milijarde dinara.

I rezultat iz redovnog poslovanja preduzeća, pre oporezivanja, nadmašio je njihova očekivanja. U programima poslovanja planirali su gubitak od 9,7 milijardi dinara, a na kraju godine su dočekali rezultat „u zelenom“, i to 18,2 milijarde dinara.

Sa lokalom

Podaci o poslovanju svih javnih preduzeća naziru se iz izveštaja Agencije za privredne registre. U njihov delokrug ulaze sva javna preduzeća, bez obzira na osnivača, koja njima podnose finansijski izveštaj. Takvih je lane bilo 554, što je za 73 više nego godinu ranije.

Oni su zbirno postigli 21,1 milijardu dinara dobiti. Sa dobitkom ih je poslovalo 396, sa gubitkom njih 127, a bez neto rezultata 31.

 

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *