Pivari očekuju rast proizvodnje

Pivari očekuju rast proizvodnje

U Beogradu održan skup srpske industrije piva Uticaj srpske pivarske industije na privredu i razvoj“.
Rast proizvodnje u pivarskoj industriji od osam odsto, imao bi pozitivan efekat na sve segmente lokalnih dobavljača u iznosu od 25 miliona evra. Samo povećanje proizvodnje, u ovom procentu, donelo bi i 15 miliona evra dodatnih poreskih davanja državi.

Ovo je rečeno u sredu 14. decembra 2016. godinena skupu „Uticaj srpske pivarske industije na privredu i razvoj“, koji je organizovalo Udruženje pivara Srbije. Prema zvaničnim podacima članice Uduženja, koje čine „Apatinska“ i „Valjevska“ pivara, „Beogradska industrija piva“, „Kalsberg“, „Hajniken“ i „Maltineks“ sladara, u 2014. godini kroz akcize, poreze, socijalna davanja i doprinose, u budžet su uplatile 235 miliona evra. To je činilo 3,3 odsto budžetskih prihoda.
– Pivarska industrija u Srbiji isplaćuje svojim zaposlenima 21 milion evra bruto zarade, a devet puta je veći iznos koji se ulaže u neke druge poslove – rekao je Aleksandros Danilidis, predsednik skupštine Udruženja. – Svi članovi imaju stroge propise i pravila, koriste najviše standarde u proizvodnji i imaju obavezu da ne koriste genetski modifikovane sastojke.
U Srbiji je, kako je rekao Željko Rakić, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prosečna godišnja potrošnja piva po stanovniku 56 litara, što je ispod EU proseka. Pivo izvozimo u BiH, Mađarsku, Hrvatsku, Crnu Goru i Grčku, a najiše se prodaje u prodavnicama. Čak 2,5 puta više nego u ugostiteljskim objektima.

Milionska ulaganja
U periodu od 2008. do 2014. godine, članovi Udruženja investirali su u Srbiju 236 miliona evra. Od toga 177 miliona u proizvodnju. Ipak, ova idustrija susretala se sa negativnim trendom u tom periodu, ispričala je Rebeka Božović, izvršni menadžer Udruženja.
– Prošle godine zabeležen je rast proizvodnju od četiri odsto, a ovaj trend očekuje se i u narednom periodu – istakla je Božovićeva.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *