Po učeniku 40.000 dinara

Po učeniku 40.000 dinara

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima završio je još jednu godinu svečanom dodelom ugovora o pomoći učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljeničkih porodica u Vojvodini.

Program za dodelu jednokratne finansijske pomoći učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljeničkih porodica na teritoriji AP Vojvodine Fond realizuje od 2008. godine i njime su obuhvaćene sve opštine na teritoriji AP Vojvodine.

U proteklom periodu ovaj vid pomoći, u toku godine, dobijalo je pedeset učenika, a ove godine je pomoć dobilo 67 učenika. Iznos jednokratne finansijske pomoći za srednjoškolce je po 40.000 dinara a ukupna vrednost projekta 2,68 miliona dinara. Fond je do sada na ovaj način pomogao 474 srednjoškolaca iz izbegličkih i raseljeničkih porodica.

Javni poziv Fonda otvoren je na početku tekuće školske godine. Kriterijumi za dodelu pomoći su takvi da dominantnu ulogu prilikom bodovanja pristiglih prijava ima uspeh u školi i među ovogodišnjim korisnicima našli su se sve sami odlikaši.

Ugovore o dodeli pomoći srednjoškolcima u holu Pokrajinske vlade uručili su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i direktor Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica Branislav Švonja.

Direktor Fonda se zahvalio Pokrajinskoj vladi na razumevanju i pomoći u rešavanju egzistencijalnih problema izbeglih i raseljenih lica. Programi Fonda se sprovode tokom cele godine i pored ovog programa pomoći srednjoškolcima, značajni su programi stambenog zbrinjavanja u vidu otkupa seoskih kuća, pomoći u građevinskom materijalu za završetak objekata, kao i na ekonomskom osnaživanju izbeglih i prognanih lica.

Pokrajinsku sekretar Predrag Vuletić se zahvalio srednjoškolcima na trudu koji ulažu i rezultatima koje ostvaruju u školi.

„Dobri rezultati budu nagrađeni na kraju godine, ovi ugovori su sigurno nagrada za učenike, ali i pomoć porodicama koje se još uvek bore sa rešavanjem egzistencijalnih problema“, rekao je Vuletić.

„Ovim programom završavamo aktivnosti planirane za 2016. godinu i krećemo sa novim programima i željom da pomognemo svakom ko je u teški trenucima utočište našao u Srbiji i Vojvodini. Budžet za sledeću godinu namenjen Fondu za izbegle i prognane i raseljene veći je za 33 procenta, što je pokazatelj da je Pokrajinskoj vladi važno zbrinjavanje izbeglih i prognanih“, poručio je Predrag Vuletić prisutnim srednjoškolcima i njihovim roditeljima.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *