Poboljšani uslovi poslovanja

Poboljšani uslovi poslovanja

Uslovi poslovanja u Srbiji su poboljšani, pokazuje godišnja anketa 1.000 preduzeća USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, koja je predstavljena 25. oktobra 2017. gofine u Privrednoj komori Srbije.

Potredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović je rekla da postoji pozitivan trend i da je Srbija u svim analiziranim oblastima napredovana u prethodnih sedam godina, otkada se ta anketa sprovodi.

Unaprediti katastar

– Svaka godina je bolja od prehodne. Možemo da budemo posebno ponosni na izdavanje građevinskih dozvola i rad inspekcijskih službi. Takođe, poboljšan je pristup izvorima finansiranja, s obzirom da su se na to dosta žalili privrednici, ali može još bolje – rekla je ona.

Mihajlović navodi da su uslovi za otvaranje preduzeća i povećanje zaposlenosti takođe poboljšani, ali i da u narednom periodu „treba da budemo efikasniji u oblasti katastra, da vidimo kako da rešavamo pitanja parafiskalnih nameta“.

Ministarka je rekla i da treba posebno poboljšati uslove finansiranja za sektor malih i srednjih preduzeća, a posebno u onim čiji su vlasnici žene.

Postoji optimizam

Ambasador SAD Kajl Skot je rekao da je USAID sedam godina ukazivao i predlagao šta treba da se radi, i pitao preduzetnike šta im treba i koji su problemi. Skot navodi da je taj metod pokazao rezulate i konstatovao znatan progres u Srbiji u prethodnih sedam godina.

– Postoji optimizam u vašim preduzećima po pitanju budućeg zapošljavanja i očekivanja većeg profita. Prepreke su manje nego pre sedam godina u mnogim oblastma. Postoji još problema koje treba da rešimo: finansiranje, poreska adminsitacija i drugo” – dodao je on.

Dosta pomaka

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je rekao da je USAID anketa veoma važna za srpsku privredu, i da je napravljeno dosta pomaka, a posebno u oblasti građevinskih dozvola.

– Takođe, značajni pomaci su napravljeni i u oblasti spoljno-trgovinskih i carinskih procedura, uvedene su digitalne platforme za privednike, ukida se papirologija – dodao je Čadež.

Rekao je i da je anketa praktično udžbenik za PKS, i da se na osnovu nje prave programi komore i koje zakone treba menjati.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *