Počela NAGRADNA igra, Brnabić: Novac se VRAĆA građanima

Počela NAGRADNA igra, Brnabić: Novac se VRAĆA građanima

U nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, koja je počela 1. januara, svako ko sakupi najmanje deset fiskalnih računa može da se nada vrednim poklonima, poput putovanja u zemlji i inostranstvo, automobila ili stana u Beogradu.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas Tanjugu da će nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa biti samo jedna u nizu aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom za borbu protiv sive ekonomije, a koja treba da doprinese razvoju svesti da se novac od plaćenog poreza vraća građanima.

Brbnabić je objasnila da je skupljanje računa počelo 1. januara, a slanje će početi od 1. februara i svaki račun mora da bude na iznos od najmanje 100 dinara.

– U prvih mesec dana ne šaljete račune. Pravo na učešće u nagradnoj igri imaju svi građani koji skupe više od deset fiskalnih računa, ili deset slipova, ako plate platnim karticama, bezgotovinski. Svi će moći da šalju besplatno, kovertama koje se nalaze u poštama Srbije, a koje su već adresirane – rekla je Brnabić.

U nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, koju priređuje Ministarstvo finansija, planirano je da bude ukupno četiri izvlačenja, koja će biti organizovana jednom nedeljno, tokom marta i početkom aprila.

„Dodeljivanje nagrada biće na svakih deset dana, do 2. aprila, kada će biti dodeljena najveća nagrada, odnosno stan u Beogradu“, rekla je ministarka.

Kako je objasnila, nakon toga uslediće pauza, jer Zakon o nagradnim igrama propisuje da one mogu da traju samo mesec dana, da bi zatim počeo drugi krug nagradne igre.

– Odmah ćemo sa svim relevantnim partnerima u Vladi Srbije, sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, da pratimo da li postoje i kakvi su rezultati te nagradne igre i da li je veća poreska disciplina – rekla je Brnabić.

Paralelno sa nagradnom biće organizovano i takmičenje opština i gradova u broju prikupljenih fiskalnih računa i slipova, gde će nagrada za najaktivnije lokalne zajednice biti besplatna vaj-faj zona.

Kriterijumi za izbor najatraktivnijih lokalnih zajedica biće broj prikupljenih fiskalnih računa u odnosu na broj stanovnika i prosečna zarada na teritoriji lokalne samouprave, kako bi se eliminisale razlike u veličini i kupovnoj moći među opštinama i gradovima.

Za razliku od pre nekoliko godina, kada su uvođene fiskalne kase i kada je postojao broj telefona na koji su građani mogli da prijave trgovca koji ne izdaje fiskalni račun, ovog puta o tome nije bilo reči, dodala je ministarka i istakla da je nagradna igra samo jedna od niza aktivnosti koje su predviđene Nacionalnim planom za borbu protiv sive ekonomije.

– Ima puna implementacija Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je već dao prilično dobre rezultate, primena Zakona o radu, koji se bori protiv crnog tržišta rada i neprijavljivanja radnika, reforma Poreske uprave i njeno ojačavanje zapošljavanjem dodatnih 100 poreskih inspektora – rekla je Brnabić.

U 2017. i 2018. Vlada Srbije pokušaće građanima da objasni zašto je važno da uzimaju fiskalne račune, rekla je Brnabić.

– To je jedini način, kada platite uslugu koju svakako plaćate, da se deo od te ukupne cene vrati vama, kroz budžet Srbije, penzije, socijalna davanja, kroz izdvajanje za bolnice i škole – rekla je Brnabić i podvukla da se tako uvodi veća poreska svest i poreski moral.

Prvog dana 2017. zvanično je počela Godina borbe protiv sive ekonomije, a jedna od aktivnosti je i nagradna igra prikupljanja fiskalnih računa i slipova u kojoj građani mogu da osvoje vredne nagrade, saopštilo je resorno ministarsto.

U nagradnoj igri mogu da učestvuju svi punoletni građani sa previbalištem ili boravištem na teritoriji Srbije. U okviru Godine protiv sive ekonomije Vlada Srbije sprovešće edukativnu kampanju i čitav niz mera za suzbijanje nelegalne trgovine i neprijavljenog rada.

Za učešće je neophodno prikupiti najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda o plaćanju karticom (tzv. slipova), izdatih između 1. januara i 31. marta 2017, minimalne vrednosti 100 dinara po računu ili slipu. Veći iznos računa ne povećava šansu za dobitak, ali zato građani koji plaćaju karticom dupliraju svoje šanse jer uz fiskalne račune dobijaju i slipove.

Sakupljene račune građani će moći od 1. februara da dostave u kovertama koje će biti besplatne i dostupne u svim filijalama Pošte Srbije. Predviđena su četiri nedeljna izvlačenja nagrada tokom marta i početkom aprila, precizira se u saopštenju.

Paralelno sa nagradnom igrom, biće organizovano i takmičenje opština i gradova u prikupljanju računa, a nagrada za najaktivnije lokalne zajednice biće wi-fi zona besplatnog interneta.

Priređivač nagradne igre ispred Vlade je Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a podršku pružaju i Poreska uprava, Državna lutrija Srbije i Republički sekretarijat za javne politike, navodi se u saopštenju.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *