Počela setva, najvažniji posao za ratare

Počela setva, najvažniji posao za ratare

U Srbiji će u prolećnoj setvi najviše površina biti posejano kukuruzom, između 980.000 hektara i milion, što je nešto manje nego prethodne godine, izjavio je direktor Udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković.

On je rekao da je prolećana setva u Srbiji počela samo za šećernu repu i očekuje se da tom kulturom ove godine bude posejano uobičajeno, između 45.000 i 60.000 hektara.

Saković naglašava da će ove godine biti posejano nešto više soje jer je prethodnih godina ona imala dobru cenu, i očekuje se da će ta ratarska kultura u prolećnoj setvi biti posejana na površini od 220.000 do 250.000 hektara.

“Suncokret će biti u prolećnoj setvi posejan na između 200.000 i 220.000 hektara, dok će ječam biti posejan na oko 20.000 hektara”, kazao je on, dodavši da poljoprivrednici izbegavaju da u proleće seju pšenicu zbog niskih prinosa .

 

Skuplje zbog goriva

Setva će ove godine biti od pet do deset odsto skuplja u odnosu na lane, zbog viših cena goriva.

Po procenama Zadružnog saveza Vojvodine, cena goriva ove godine je 15 do 20 odsto viša, odnosno za litar eurodizela poljoprivrednici moraju da izdvoje 150,90 dinara, umesto 124,41, koliko je gorivo koštalo lane.

Cena semena i pesticida je približno ista, dok je đubrivo pet odsto jeftinije nego lane.

Saković ističe i da su poljoprivrednici dobro pripremili zemljište za prolećnu setvu, ali da je trenutno u njemu manje vlage i da bi kiše dobrodošle.

Po njegovim rečima, trenutno je više od polovine pšenice posejane u jesenjoj setvi u odličnom stanju i ne očekuju se neki gubici zbog vremenskih prilika u prethodnom periodu.

Izvor: Dnevnik.rs

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *