Podaci moraju biti javni, besplatni i svima dostupni

Podaci moraju biti javni, besplatni i svima dostupni

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički izjavila je 4. Novembra 2015. godine da su otvoreni podaci moćan mehanizam za primenu preventivnih mera za borbu protiv korupcije i da se Srbija od ove godine obavezala da otvorene podatke koristi u cilju stvaranja dobre uprave, transparentnosti i razvoja.

Otvoreni podaci su moćan mehanizam za primenu preventivnih mera za borbu protiv korupcije”, rekla je potpredsednica Vlade na panelu „Kako otvoreni podaci doprinose sprečavanju i borbi protiv korupcije“ u okviru Šeste konferencije zemalja članica UN Konvencije protiv korupcije, koji se održava u Sankt Peterburgu.

Ona je dodala da je potrebno da ti podaci, osim što moraju biti javni, budu i besplatni, lako čitljivi i dostupni svima kako za upotrebu, tako i za objavljivanje, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Udovički je u obraćanju učesnicima konferencije navela da se Srbija od 2015. godine obavezala da otvorene podatke koristi u cilju stvaranja dobre uprave, transparentnosti i razvoja.

Ona je dodala da je Srbija pristupila Partnerstvu za otvorenu upravu 2013. godine i u fokus stavila unapređenje javnog integriteta.

Takođe je podvukla da je izvedena Procena spremnosti otvaranja podataka, koja je izrađena uz podršku UNDP i Svetske banke, a čiji će rezultati biti predstavljeni u decembru u Beogradu.

Postoje dva razloga zašto je Srbija posvećena otvorenim podacima”, rekla je potpredsednica vlade i kao prvi navela prepoznavanje potencijala otvorenih podataka za transparentnost, polaganje računa i borbu protiv korupcije.

Kao drugi razlog Udovički je istakla pružanje prostora za suštinsku saradnju i povezivanje sa građanima,kao i doprinos razvoju uprave.

Napomenuvši važnost namere da Uprava za javne nabavke otvori svoje podatke, Udovički je pohvalila napore koje Uprava čini u tom pravcu, kao i da je potrebno promišljanje da se otvoreni podaci analiziraju i obrađuju adekvatno.
Po završetku panela, Udovički se sastala sa ministrom pravde i predsedavajućim mreže ACINET Ašrafom Rifijem, s kojim je razmenila iskustva u borbi protiv korupcije.
Sagovornici su se složili da je neophodno zalagati se za veću transparentnost, uz učešće u inicijativi Partnerstva za otvorenu upravu. ACINET je prvi arapski regionalni mehanizam koji spaja zvanična i nevladina tela radi konsultovanja i saradnje u borbi protiv korupcije.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *