Podrška malim i srednjim preduzećima

Podrška malim i srednjim preduzećima

Pošto je ova godina proglašena Godinom preduzetništva, država je malim i srednjim preduzećima u poslu već plasirala devet i po milijardi dinara pomoći.

Od 33 programa, koja sprovode različita ministarstva, 11 je završeno, a među pet koji tek treba da počnu je i najveći program Ministarstva privrede, zahvaljujući kojem će preduzećima biti usmereno tri milijarde dinara, od toga 20 odsto bespovratno.

U Ministarstvu privrede objašnjavaju da je za privrednike u ovom trenutku otvoreno 17 konkursa. Dodaju da je interesovanje veliko, što pokazuje činjenica da se prijavilo blizu 12.000 preduzeća, početnika u poslovanju, lokalnih samouprava i klastera, koji su aplicirali za neki od ponuđenih programa. Konkurs Ministarstva privrede i Fonda za razvoj za početnike u poslovanju je i dalje otvoren, dok se novac ne utroši, a neki programi još nisu ni počeli.

Najveće je interesovanje za programe koji su kombinacija kreditne podrške i bespovratnih sredstava. Od 31. maja, kada je objavljen javni poziv podrške preduzećima za nabavku opreme, podneto je 434 zahteva, a odobreno 383 u vrednosti od 560.774.554 dinara. Ukupna vrednost investicija u opremu i mašine za proizodnju iznosi 2,7 milijarde dinara. Taj program je okončan i novac je utrošen. U tom programu 25 odsto od vrednosti investicija bilo je bespovratno, 70 odsto povoljan kredit poslovne banke i pet odsto sopstvenog učešća privrednika.

Za program podrške početnicima u poslovanju izdvojeno je 150 miliona bespovratnih sredstava i primljeno je do sada 238 zahteva. Odobreno je 104, odbijeno 53, a 81 zahtev se obrađuje. Taj program je još otvoren i svi koji žele da pokrenu posao mogu se prijaviti.
Po najavama iz Ministarstva privrede, u narednom periodu biće raspisan javni poziv za učešće u programu podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte i on je namenjen preduzećima koja su izašla iz takozvane start-ap faze i potrebna im je podrška za dalje poslovanje. Takođe, do kraja godine biće realizovana još dva programa za inovacije i podršku internacionalizaciji preduzeća i povezivanje sa stranim kompanijama, kao i podrška za učešće na sajmovima i izlazak na inostrana tržišta.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović  objašnjava da je od 12.000 onih koji su konkurisali na neki od programa, svaki drugi privrednik ili početnik u poslu dobio novac od države. Ističe da je od 16 milijardi, koliko je opredeljeno za ovu godinu, po poslednjem preseku koji je napravljen, realizovano oko devet i po i oko 7.000 privrednih subjekata ih je koristilo.

– Uskoro se očekuje raspisivanje jednog od najvećih programa u okviru Godine preduzetništva, a reč je o razvojnom programu koji Ministarstvo radi s Fondom za razvoj i za koji je planirano tri milijarde dinara – istakla je Katarina Obradović Jovanović.

Besplatna obuka i za srednjoškolce

Osim finansijske podrške, oko 11.000 budućih preduzetnika imalo je besplatnu obuku za početak poslovanja. Osim njih, u programe je uključeno i 3.000 učenika srednjih škola.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *