Podrška Pokrajinske vlade paorima od 149 miliona dinara

Podrška Pokrajinske vlade paorima od 149 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević dodelio je 13. oktobra 2017. godine vojvođanskim poljoprivrednicima 149 ugovora, prema kojima će Sekretarijat sa približno 149 miliona dinara sufinansirati projekate čija je ukupna vrednost 270 miliona.

Radojević je rekao da će potpisivanje današnjih ugovora, od kojih je 53 namenjeno za nabavku opreme za navodnjavanje u vrednost od oko 80 miliona dinara, koje će Sekretarijat pomoći sa 42 miliona, omogućiti novih 356 hektara površina pod sistemima za navodnjavanje.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, seklretar za poljoprivredu je naglasio da je kroz dva konkursa za ovu namenu, do sada potpisano 775 ugovora, čija je vrednost investicija oko 675 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 389 miliona dinara. 

 

„Navedenim investicijama će biti omogućeno navodnjavanje ukupno 4.500 hektara novih površina širom Vojvodine“, rekao je Radojević.On je naglasio da je za agrarni budžet u 2017. godini opredeljeno značajno više sredstava nego prošle godine, te da budžet za poljoprivredu nikada nije bio finansijski značajniji.

Ukupno 79 ugovora je danas dodeljeno za sufinansiranje nabavke opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje voćarskih i vinogradarskih zasada, čija je ukupna vrednost oko 151 milion dinara. Učešće Sekretarijata je 87 miliona dinara. Do sada je za ove namene izdvojeno oko 283 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije iznosi 492 miliona dinara. 

Značajna novina je, kako je naveo Radojević, to što se prvi put sufinansiraju i „anti frost“ sistemi za zaštitu od mraza, nabavka stubova za ogradu i nabavka žica za ograđivanje parcela. 

On je naglasio i značaj sufinansiranja investicija za preradu voća, povrća i grožđa, i prvi put za proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića na teritoriji AP Vojvodine, gde je ukupno potpisano 17 ugovora. Ukupna vrednost tih investicija je 38,5 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 20 miliona dinara. Za ovu namenu je ove godine potpisano 30 ugovora, vrednosti 70 miliona dinara, a učešće Sekretarijata je 36 miliona dinara.

Radojević je apelovao da se poljoprivrednici iz pokrajine i dalje prijavljuju na konkurse Sekretarijata, i podsetio na mogućnost povraćaja sredstava, koji iznosi 60 do 70 odsto.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *