Podrška poljoprivrednicima širom Vojvodine

Podrška poljoprivrednicima širom Vojvodine

Poljoprivrednicima sa teritorije Novog Sada, Beočina, Rumenke i Sremskih Karlovaca, predstavljene su ovogodišnje mere podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i kreditne linije pokrajinskih fondova. Time je, praktično, zaokružena višenedeljna aktivnost resornog pokrajinskog sekretarijata, čiji je cilj bio da se što više vojvođanskih poljoprivrednika blagovremeno upozna sa uslovima predstojećih konkursa, kako bi mogli da isplaniraju investiciju u svoju proizvodnju.

Podsticajne mere i konkurse, koji će biti raspisani tokom sledeće nedelje, poljoprivrednicima je obrazložio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški, koji je kazao da je nedovoljna informisanost jedan od glavnih razloga što poljoprivrednici iz nekih vojvođanskih opština ne učestvuju na konkursima.

Zbog toga smo tokom proteklih nekoliko nedelja obišli sve vojvođanske opštine, gde je oko deset hiljada ljudi obavešteno o ovogodišnjim konkursima, što će, nadam se, doprineti i većem interesovanju za predstojeće konkurse, rekao je Branislav Bogaroški. On je podsetio da je u pokrajinskom budžetu za 2015. godinu planirano 985 miliona dinara bespovratnih sredstava, za investicije u poljoprivredi namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u Vojvodini.

Poljoprivrednicima će biti na raspolaganju konkursi za navodnjavanje, plastenike, protivgradne mreže, male prerađivačke kapacitete, stočarstvo i staračka domaćinstva.

Za navodnjavanje i protivgradne mreže predviđeno je po 270 miliona dinara, dok je za plasteničku proizvodnju izdvojeno 60 miliona dinara. Konkursom za razvoj prerađivačke proizvodnje planirano je 70 miliona dinara, a za opremanje farmi 125 miliona dinara. Takođe, biće otvoren i konkurs za staračka domaćinstva, odnosno fizička lica starija od 65 godina koja daju zemlju u zakup, za šta je izdvojeno 140 miliona dinara. Investicije se finansiraju od 30 do 60 odsto.

Resorni sekretar je podsetio da su ovogodišnji konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo usaglašeni sa konkursima Razvojnog fonda Vojvodine i Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, koji su u toku. Time je poljoprivrednicima omogućeno da najpre podignu veoma povoljne kredite kod fondova, a potom da konkurišu za bespovratna sredstava kod resornog sekretarijata.

Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodopriverdu i šumarstvo biće objavljeni tokom sledeće nedelje, a najveći broj će trajati do kraja septembra, izuzev konkursa u oblasti stočarstva i staračkih domaćinstava koji će biti otvoreni do juna.

Izvor: Poslovno jutro

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *