Podršku dobilo 7.000 firmi

Podršku dobilo 7.000 firmi

– Prvobitni rezultati Godine preduzetništva 2016. izgledaju veoma ohrabrujuće – izjavio je direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić, navodeći da je od 12.000 zainteresovanih koji su aplicirali za učešće u nekom od 33 ponuđena programa, njih 7.000 dobilo podršku.

Sertić je u intervjuu za novi broj magazina „Diplomacy & Commerce” kazao da se krajnji rezultati Godine preduzetništva trenutno obrađuju, kao i da je od ukupno 33 programa, 11 projekata ostvarilo realizaciju, 17 je u toku, a pet treba da bude pokrenuto.

– Interesovanje je bilo zaista veliko. Blizu 12.000 kompanija, start-apova, lokalnih samouprava i klastera je apliciralo za učešće u nekom od pomenutih programa. Ukupno 7.118 njih je dobilo podršku, dok je izvestan broj trenutno na razmatranju – naveo je bivši ministar privrede.

U Godini preduzetništva se, kako kaže, ne radi samo o vidljivoj podršci za naše kompanije već i o promovisanju preduzetništva kao načina života kroz brojne seminare, obuke, mentorske sesije i obrazovne programe.

Na pitanje da li je, u smislu subvencionisanja investicija, dostignut balans u jednakom tretmanu domaćih i stranih preduzeća, Sertić je odgovorio da je on apsolutno dostignut, kako u zakonodavnom smislu (kroz Zakon o investicijama), tako i u operativnom smislu, kroz rad svih onih koji su uključeni u dodelu podsticaja za investitore.

– Posmatrano kroz broj projekata, domaći investitori čine gotovo 50 odsto svih podržanih investicija. Razlika je, međutim, primetna kada se gleda kroz prizmu broja apsolutnih investicija jer su stranci trenutno u stanju da realizuju veće projekte nego domaće kolege. Oni, takođe, mogu investirati više novca i otvoriti nova radna mesta – kazao je on.

Na pitanje šta će RAS uraditi da bi dodatno promovisao izvoz Srbije, Sertić je podsetio na to da je u saradnji s Privrednom komorom Srbije, Agencija ove godine organizovala pet pojavljivanja nacionalnih kompanija na međunarodnim sajmova, i da su se 62 kompanije predstavile na nacionalnom štandu Srbije.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *