Pohvale Srbiji od MMF za reforme

Pohvale Srbiji od MMF za reforme

Srpska delegacija sa čelnicima međunarodnih institucija. Konstatovan veliki ekonomski napredak naše zemlje.

Izvršni direktor MMF Tao Zang pohvalio je vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme i kazao da je namera ove finansijske institucije da nastavi s pružanjem intenzivne podrške u poslednjoj godini programa.

On je u Vašingtonu na sastanku sa srpskom delegacijom koju predvode guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, a kome je prisustvovao i direktor za Evropu Pol Tomsen, rekao da je saradnja sa Vladom Srbije na svim poljima uspešna, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata u sprovođenju mera koje su precizirane aranžmanom iz predostrožnosti.

– MMF će nastaviti da podržava Srbiju u budućim koracima u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i srednjoročnom potencijalnom rastu – istakao je Zang, i dodao da je saradnja Vlade Srbije i MMF uspešna na svim poljima.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da Srbija danas može da posluži kao dobar primer zemlje u kojoj je zabeleženo smanjenje i unutrašnje i spoljne neravnoteže, uz ubrzanje rasta na 2,8 odsto u 2016, dok se ove i narednih godina očekuje dalje ubrzanje. Ona je istakla da je deficit tekućeg računa dodatno snižen u 2016. zahvaljujući snažnom izvozu robe i usluga koji je bio u potpunosti pokriven prilivom po osnovu stranih direktnih investicija koje su dostigle 5,5 odsto BDP, po čemu se Srbija izdvojila u regionu. Tabakovićeva je dodala da je od velike važnosti vraćanje poverenja u lokalnu valutu i da je dinarska štednja sada tri puta veća u odnosu na 2012. godinu.

 

Vujović: ponosan na rezultate

– Ponosan sam na rezultate u smanjenju deficita opšte države koje smo ostvarili u prošloj godini, a u ovoj godini nastavljamo podjednako uspešno da prebacujemo ciljeve postavljene u budžetu – istakao je ministar finansija Dušan Vujović.

On je dodao da su ostvareni suficit u prvom kvartalu i očekivane uštede od blizu pola milijarde evra u prva četiri meseca jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju.

 

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *