Pojeftinjuju i dinarski krediti

Pojeftinjuju i dinarski krediti

– Kamate na dinarske kredite već su niže, a do toga je doveo trend pada referentne kamate Narodne banke Srbije – izjavio je izvršni direktor direkcije Sosijete ženeral banke za rad sa stanovništvom Dejan Vučinić. – Referentna kamatna stopa je u maju 2014. iznosila devet odsto, a sada je trećinu niža i iznosi šest odsto. To je uticalo na to da i dinarski krediti kod nas u banci budu jeftiniji.

On je podsetio na to da su analitičari te banke već početkom 2015. dali predviđanje o padu RKS-a.

Po njegovim rečima, kamata na keš kredite s rokom otplate od sedam godina je u toj banci s 20,95 odsto pala na trenutnih 15,95 odsto, dok je kamata na one s rokom otplate od godinu, pala na 9,95 odsto.

– Ako se nastavi trend pada referentne kamate, mi ćemo izaći na tržište s nižim kamatama za kredite u dinarima. Tako smo uradili i sada – kazao je on. Vučinić je dodao da Sosijete odobrava keš kredite mahom u dinarima, te da je 98 odsto keš i potrošačkih pozajmica odobreno u domaćoj valuti. Prosečan iznos kredita u Sosijeteu je 2.600 evra, a Vučinić kaže da je to ipak manje nego u 2014, kada je prelazio 3.000 evra. U susednoj Makedoniji, dodaje on, prosečan iznos kredita je 5.000 evra.

Vučinić kaže da je specifičnost Sosijete banke i što klijenti imaju „ličnog bankara” pa je zato i naplativost kredita veća nego što je prosek tržišta.

Kada je reč o stambenim kreditima, on je rekao da je u Sosijete ženeral banci, rast tih pozajmica u ovoj godini iznosio 5,5 odsto, pre svega jer je to jedna od prvih banaka koja je počela da odobrava subvencionisane kredite za vojna lica.

Izvor: www.dnevnik.rs

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *