Poklon skupo košta darodavca

Poklon skupo košta darodavca

Prošle godine preduzeća u Srbiji su u dobrotvorne svrhe donirala najmanje 22,3 miliona evra, što je 21,8 odsto više nego u 2014. Značajan je i podatak da su državne institucije najveći korisnici te pomoći jer je minimum 51 odsto donacija usmereno ka njima. Međutim, kako se čulo i na konstitutivnoj sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje u Privrednoj komori Srbije, naša zemlja je i dalje jedina u regionu koja ne omogućava poreske olakšice za davanje fizičkih lica.
Ne samo da Srbija ne omogućava takve poreske olakšice već nije predviđeno ni oslobađanje od plaćanja poreza na dodatu vrednost za donirana sredstva. Uz to, ni donacija hrane koja je pred istekom roka trajanja nije oslobođene plaćanja PDV-a, što dodatno destimuliše društveno odgovorene kompanije koje su spremne da budu donatori i budu široke ruke, ali odustaju jer ih poklanjanje skupo košta. U Privrednoj komori Srbije rečeno je da su države mnogo bogatije od Srbije, poput Francuske i Italije, ove godine uvele novinu u tu oblast – odnosno osim obaveznih donacija uvedene su i kaznene mere za bacanje hrane kojoj je istekao rok, ali se i dalje može koristiti za humanu upotrebu ili ishranu životinja.

Predsednik PKS-a Marko Čadež ocenjuje da bi na odgovorno poslovanje podsticajno delovalo uvođenje poreskih olakšica za davanje u opšte svrhe, i predlaže da se prikupe pozitivna iskustva iz zemalja u okruženju.

– Kada se upoznamo s pozitivnim iskustvima zemalja u okruženju, sačinićemo materijal o kojem će se razgovarati na sastanku s predstavnicima relevantnih ministarstava, koji bi mogli odlučiti o tome na koji način bi trebalo u tu oblast uvesti podsticajne mehanizme za oslobađanje od PDV-a na doniranje, bilo da je reč o doniranju robe ili o novčanim donacijama – objasnio je Čadež.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *