Pokrajina dreši kesu za razvoj stočarstva i podizanje zasada voća

Pokrajina dreši kesu za razvoj stočarstva i podizanje zasada voća

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo bespovratno daje do 2.250.000 dinara registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama radi opremanja stočarskih farmi u pokrajini i za tu namenu obezbedio je 35 miliona dinara. 

Isti sekretarijat obezbedio je i bezmalo 125 miliona dinara za sufinansiranje opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i podizanje  voćarskih i vinogradarskih zasada.

Po pravilima tog konkursa, voćari i vinogradari mogu dobiti bespovratno najviše deset miliona dinara, pod uslovom da imaju upisano u Upravi za trezor maksimalno 50 hektara na kojima je aktuelna proizvodnja voća i vinove loze.

Javni konkurs objavljen je na veb-sajtu Sekretarijata, gde se mogu pročitati i uslovi konkursa i preuzeti obrasci prijava. Pravo da konkurišu imaju oni koji su izmirili obaveze prema državi u 2016.

Sve informacije

Sve dodatne informacije o konkursima mogu se dobiti i na broj 021/456-267, od 10 do 12 časova.

Za oba konkursa prijave treba slati poštom, na adresu: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad, i naznačiti ime konkursa.

Kako je naznačeno, konkurs za stočare traje dok se novac ne potroši, najduže do 31. avgusta, a u obzir dolaze investicije vredne 100.000 dinara i veće od tog iznosa. Za voćare i vinogradare konkurs je otvoren do 15. septembra, ali i za njih važi isto – pare će se davati dok se ne potroše.

Ein Schaf und eine Kuh zusammen auf der Weide

Bespovratno se može dobiti iznos od 60 odsto vrednosti investicije, bez PDV-a, za opremanje govedarskih, svinjarskih, kozarskih, živinarskih i ovčarskih farmi te kupovinu opreme za mužu, hlađenje i skladištenje mleka, i za nabavku opreme za izđubravanje. Sekretarijat novcem iz buyeta Autonomne Pokrajine Vojvodine finansira, između ostalog, boksove za smeštaj bikova, muznih krava, tovne junadi, kupovinu pojilica, kućica za telad, nabavku opreme za pripremu, rukovanje i distribuciju koncetrovane i kabaste stočne hrane, ekstruder, mlin-čekićar… Pravo da konkurišu imaju poljoprivredni preduzetnici koji u sektoru mleka imaju najviše tri stotine mlečnih krava, 1.000 koza i ovaca, u sektoru mesa najviše pet stotina tovne junadi, odnosno najviše 1.000  koza i ovaca, najviše osam stotina priplodnih krmača i nazimica, 800 svinja u turnusu, najviše 10.000 koka nosilja u turnusu, 2.000 komada ćuraka. 

Kandidati mogu dobiti maksimalno 2.250.000 dinara, odnosno 2.500.000 ukoliko su žene, mlađi od 40 godina i ako se investicija realizuje na području s otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
I vinogradari i voćari dobijaće  60 odsto od vrednosti invesiticije, odnosno 70 odsto ukoliko su žene, mlađi od 40 godina i ako se investicija realizuje na području s otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Novac se može dobiti, bez vraćanja, za nabavku protivgradne zaštite bez stubova za voćarsku proizvodnju, za postavljanje stubova radi podizanja zasada, i posebno stubova za ograđivanje, za kupovinu žice za ograđivanje, sistema protiv smrzavanja „antifrost”…

Za postavljanje sistema protivgradne zaštite na površini od pola hektara do deset hektara radi zaštite jabučastog, koštunjavog i jezgrastog voća maksimalan iznos po hektaru iznosi 800.000 dinara, a masimalno do deset hektara 8.000.000 dinara. Novac za istu namenu dodeljuje se i za jagodičasto i bobičasto voće i za vinovu lozu.

Za postavljanje stubova radi podizanja zasada može se dobiti od 330.000 do 3.300.000 dinara.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *