Pokrajina izdvojila još 130 miliona dinara za podsticaj poljoprivrede

Pokrajina izdvojila još 130 miliona dinara za podsticaj poljoprivrede

Potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški uručio je 19. juna 2015.  ugovor poljoprivrednicima u Vojvodini prema kojima je pokrajina izdvojila ukupno 130 miliona dinara za podršku agraru.

Posle sprovedenih odgovarajućih konkursa resornog pokrajinskog sekretarijata, potpisana su 142 ugovora na osnovu kojih poljoprivredni proizvođači u pokrajini dobijaju bespovratna finansijska sredstva za nabavku protivgradnih mreža, malih prerađivačkih kapaciteta i opreme za navodnjavanje.

Kako je precizirao Bogaroški, ovog puta je za kupovinu protivgradnih mreža u voćarstvu izdvojeno 65 miliona dinara, za opremu za navodnjavanje 62 miliona dok je za male prerađivačke kapacitete podeljeno preostalih tri miliona dinara, čime je završen taj deo konkursa, koji je raspisan početkom godine.

Interesovanje za gradnju i opremanje malih prerađivačkih kapaciteta u voćarstvu i povrtarstvu bilo je izuzetno veliko ove godine pa su relativno brzo iscrpljena sredstva predviđena u budžetu za tu namenu, rekao je Bogaroški novinarima.

On je napomenuo da će u pokrajinskom sekretarijatu nastojati da, posle rebalansa pokrajinskog budžeta bude mogućnosti za ponavljanje konkursa za podsticaje za male prerađivačke kapacitete u agraru.

Pokrajina je ove godine za nabavku protivgradnih mreža izdvojila više od 200 miliona dinara dok je u opremu za navodnjavanje uloženo 100 miliona, koliko će izdvojiti i sami proizvođači, tako da će tim udruženim sredstvima pod sisteme za navodnjavanje biti pokriveno oko 1.200 hektara zemljišta.

U ovogodišnjem pokrajinskom budžetu namenjenom poljoprivredi, kako je precizirao Bogaroški, za opremu za navodnjavanje je ostalo još 170 miliona dinara, dok će još 55 miliona biti podeljeno za nabavku protivgradnih mreža.

 

 Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *