Pokrenut ciklus cirkularne ekonomije u Srbiji

Pokrenut ciklus cirkularne ekonomije u Srbiji

Posle dolaska velikih brendova u Srbiju, kao što su Fijat, Svarovski, Jura, Leoni, suočavamo se sa velikom količinom industrijskog otpada koji ostaje na teritoriji naše zemlje, koji zapravo nije otpad, nego postaje materijal koji se može ponovo upotrebiti u malim i srednjim preduzećima, izjavio je 25. novembra 2016. godine savetnik Privredne komore Srbije za ekologiju Siniša Mitrović.

– Danas imamo kompanije koje od otpadnog tetrapaka rade građevinsku ploču koja je vrlo korisna i kvalitetna, što znači da se pokreće ciklus cirkularne ekonomije od otpada do proizvoda – rekao je Mitrović za Tanjug na skupu „Cirkularna ekonomija kao šansa za razvoj Srbije“.

U industriju Srbije su, kako ističe, uneti alati cirkularne ekonomije kako bi mogao da se pokrene investicioni ciklus i napravi tržište sekundarnih materijala koje je potrebno našoj industriji.

Kako je dodao, Prvredna komora Srbije je ohrabrena procesom da mala i srednja preduzeća u Srbiji prepoznaju da otpad koji nastaje u velikoj industriji može biti sirovina za njihovu proizvodnju, dok bi izrada proizvoda od recikliranih materijala mogla značajno da utiče na smanjenje uvoznih komponenti u našoj zemlji.

– Naša mala preduzeća mogu da proizvedu zvukobrane koji se postavljaju na koridorima upravo od recikliranih komponenti koje ostaju od plastike. Ako u Srbiji šijemo presvlake za automobilsku industriju u Nemačkoj, ostatak od tih presvlaka može biti dobar energetski materijal ili dobar izolacioni materijal – kaže Mitrović.

Ističe da je cirkularna ekonomija svuda oko nas, ali i da su građani možda postali previše bahati, budući da odbacuju reciklirane komponente koje mogu biti upotrebljene u proizvodnji.

Zbog neadekvatnog tretmana otpada, zbog uticaja klimatskih promena, zbog akcidenata koji se dešavaju, Srbija, kako kaže, godišnje gubi preko 250 miliona evra, što je, kako ocenjuje,ozbiljan novac koji je potreban našoj ekonomiji.

– Smatram da bi samo dobrim gazdovanjem otpadom, upotrebom recikliranih komponentni, energetskom bezbednošću, obnovljivim izvorima, mogli da podignemo rast BDP-a za jedan posto godišnje – rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, ulazak programa cirkularne ekonomije i dobrog gazdovanja otpadom u reforme Vlade, zapravo je ključ za napredak srpske ekonomije.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *