Poljoprivredni fakultet razvio više od 10 novih sorti voćaka

Poljoprivredni fakultet razvio više od 10 novih sorti voćaka

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu razvio je u poslednje dve godine više od 10 novih sorti jabuka, krušaka, breskvi i oraha.

Nove sorte su razvijene zahvaljujući korišćenju lokalnih genetskih resursa i savremenih tehnologija, a stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta će nastaviti da rade na unapređenju sorti voćaka kako bi proizvođači bili konkuretniji na tržištu, rečeno je 12. oktobra 2017. godine na konferenciji „Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u usponu“ održanoj u okviru projekta „Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u usponu, baziran na lokalnim genetskim resursima i savremenim tehnologijama“.

Poljoprivredni fakultet ovaj projekat realizuje u saradnji sa Poljoprivrednim institutom iz Osijeka i Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, što je drugi po redu zajednički projekat novosadskog fakulteta sa partnerskim ustanovama iz Hrvatske. Saradnja je nastala kao logičan odgovor na izazove sa kojima se suočavaju lokalni rasadnici sa obe strane granice, a koji, zbog promena na tržištu, ne uspevaju da odgovore na rastuće potrebe proizvodnje voća.

„Ideja ovog projekta je da proizvedemo nove tipove sadnog materijala koji će rasadničarima biti isplativiji, one kojih nema na tržištu, a za kojima postoji potražnja. To će njima omogućiti da brže povrate uloženi novac, tržištu ponuditi bolji kvalitet i dati nam šansu da vratimo neke lokalne sorte u proizvodnju“, rekao je rukovodilac ovog projekta dr Nenad Magazin.

Poljoprivredni fakultet je izuzetno uspešan u razvoju novih sorti voća i više od 10 novih sorti razvijenih u ovoj ustanovi već je registrovano na sortnim listama Ministarstva poljoprivrede.

„Reč je o visoko kvalitetnim sortama, a kvalitetom se posebno ističu nove sorte jabuka i breskvi. Čak dve nove sorte jabuka su otporne na bolesti, a nove sorte vinogradarskih breskvi, kojima smo želeli da vratimo ukus i aromu, u svetskom su rangu“, rekao je dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta.

Srbija i Hrvatska će u okviru ovog projekta, koji je finansiran iz IPA fonda, nastaviti zajednički da rade na razvoju novih sorti voćaka i na taj način pokušati da pomognu proizvođačima voća da prevaziđu probleme sa kojima se suočavaju na sve zahtevnijem tržištu.

Izvor: 021

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *