Poljoprivrednici zbog nepogoda žele osiguranje imovine

Poljoprivrednici zbog nepogoda žele osiguranje imovine

Poljoprivrednici iz Podunavskog okruga, zbog sve češćih vremenskih nepogoda, zainteresovani su da osiguraju svoja poljoprivredna imanja i useve, rečeno je na skupu „Žene u agrobiznisu“, održanom u Krnjevu.

Opština Velika Plana subvencioniše sa 30 odsto osiguranje poljoprivrednih useva, životinja i voća, a država još sa 40 odsto, tako da poljoprivrednici treba da plate samo 30 odsto ukupnog iznosa osiguranja, rekao je Tanjugu zamenik predsednika te opštine Željko Rajić.

On je naveo da je za ovu godinu za to iz lokalnog budžata opredeljeno 650.000 dinara i najavio da će sledeće godine taj iznos biti još veći, pozvavši sve poljoprivrednike da iskoriste te beneficije.

Direktor Glavne filijale Dunav osiguranja Smederevo Zoran Ostojić naveo je za Tanjug da je šteta na poljoprivrednim površinama u Podunavskom okrugu tokom nedavnih poplava iznosila oko dve milijarde dinara, dok je šteta na industrijskim i građevinskim objektima bila 180 miliona dinara.

On je poručio da je osiguranje useva, plodova, imovine, priključnih mašina i alata, prava odluka da bi poljoprivrednici obezbedili svoja gazdinstva jer mogu da dobiju adekvatne nadoknade u slučaju nepogoda.

„To nije trošak već investicija u budućnost,“ rekao je Ostojić.

Slavica Mirković vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz Krnjeva, koja se sa porodicom bavi proizvodnjom jabuka, višanja i trešanja, kao i uzgojem ovaca, rekla je Tanjugu da već 15 godina svoje proizvode osigurava kod Dunav osiguranja i poručila da se to isplati, posebno kod štete koja nastaje kod voća od grada, za šta su ove godine dobili nadoknadu u roku od nekoliko dana.

Ona je poručila drugim poljoprivrednicoma da odaberu vid osiguranja i za kvalitet i za kvantitet.

Dejan Đokić, poljoprivrednik iz Velike Plane, koji se bavi uzgojem kornišona i voća, rekao je Tanjugu da je osigurava dvoje useve već 10 godina i da to mnogo znači i daje veliku sigurnost zbog vremenskih nepogoda, poručivši i drugim proizvođačima da osiguraju svoje useve, jer je korist velika, posebno što deo tog osiguranja subvencioniše opština i država.

Kompanija „Dunav osiguranje“ predstavila je poljoprivrednicima tog kraja bogatu ponudu svojih usluga, među kojima su osiguranje useva i plodova – pretežno žitarica, kao i plodova voća – od osnovnih rizika požara, grada i groma.

Godišnja premija za osiguranje pšenice po jednom hektaru površine na prosečan prinos od pet tona po hektaru (t/ha) i ceni od 20 dinara po kilogramu iznosi 2.860 dinara, a kukuruza na prinos od osam tona/ha i ceni od 15 din/kg iznosi 3.036 dinara.    Što se tiče osiguranja plodova voća, na prinos od 1.000 kilograma, a po otkupnim cenama od ove sezone, iznosi premije su sledeći: za šljive 1.310 dinara, za jabuke 1.965 dinara a za jagode 6.550 dinara.

Kada je reč o osiguranju životinja od opasnosti uginuća, prinudnog klanja ili ubijanja nesrećnim slučajem ili zbog bolesti, iznos premije za osiguranje goveda (krava), na vrednost grla od 120.000 dinara, iznosi 8.100 dinara godišnje.

Prilikom zaključenja polise osiguranja za goveda, kompanija odobrava popuste na broj životinja. Primera radi, za osiguranje pet i više grla odobrava se popust od 10 odsto, a za osiguranje 11 i više grla popust je 20 odsto.

Takođe, u ponudi je i osiguranje drugih životinjskih vrsta kao što su svinje (za priplod i tov, po cenama od 500 do 4.500 dinara po grlu), kao i osiguranje ovaca, živine i dr. Na premiju ovih vrsta osiguranja plaća se porez od pet odsto.

Paušalno osiguranje poljoprivrednog gazdinstva – pri čemu su osigurane sve zgrade, stvari domaćinstva, priključne mašine i alat, životinje i zalihe proizvoda – kod Dunav odiguranja iznosi 10.000 dinara godišnje i to za prosečno gazdinstvo vrednosti od oko pet miliona dinara.

Ukoliko se ugovori i pokriće rizika od poplave, za ovo domaćinstvo premija osiguranja se povećava za 2.891 dinar godišnje.

Za stan površine 65 kvadrata, sa svim stvarima u domaćinstvu, uz maksimalnu sumu osiguranja, osiguranje od osnovnih požarnih rizika bez uključenog rizika od poplave košta oko 500 dinara mesečno, odnosno sa ugovorenim rizikom od poplave, u zavisnosti od ugovorene sume osiguranja, od 600 do 800 dinara mesečno.

Ukoliko je osiguranik više puta pretrpeo štetu od poplave, svaki put će biti namiren po istoj polisi, s tim što se visina naknade utvrđuje za svaki slučaj posebno.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *