Položaj žena pred civilnim sektorom

Položaj žena pred civilnim sektorom

Predstavnici organizacija civilnog društva održali su konsultativni sastanak u Skupštini grada povodom izrade Strategije za rodnu ravnopravnost za period 2016–2020. godine.

Bilo je reči o položaju žena u društvu i lokalnoj zajednici, merama za unapređenje ekonomskog položaja žena, zdravstvenoj zaštiti i prevenciji malignih bolesti, borbi protiv nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, unapređenju rada lokalnih mehanizama i izmeni zakona kojima bi se omogućio jednak broj žena i muškaraca na mestima odlučivanja, kao i potrebi daljeg obrazovanja i usavršavanja službenika u lokalnim institucijama i ustanovama za pitanja rodne ravnopravnosti.

Kroz diskusiju su predložene brojne mere za poboljšanje mehanizama za sprovođenje rodne ravnopravnosti, poboljšanje položaja žena u ekonomskoj sferi, obrazovanju, zdravstvu, kao i mere za višestruko diskriminisane žene. Naročito su istaknuti diskriminatoran odnos prema ženama s invaliditetom, seoskim ženama, samohranim majkama i neophodnost rešavanja tih problema. Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za rodnu ravnopravnost započelo je proces izrade strategije za rodnu ravnopravnost za period 2016–2020. godine, koje se sprovodi kroz konsultacije sa svim nivoima društva.

Ovi regionalni sastanci organizuju se radi direktnog uključivanja u taj proces predstavnika i predstavnica jedinica lokalne samouprave kao i organizacija civilnog društva koje se bave temom rodne ravnopravnosti i koje su aktivne na lokalnom nivou, a Novi Sad je jedan od devet gradova u Srbiji u kojima su konsultacije održane.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *