Poplave nam prepolovile izvoz meda

Poplave nam prepolovile izvoz meda

Izvoz meda iz Srbije u 2014. godini je zbog kišne godine i poplava prepolovljen.
Prema iznetim podacima Instituta za tržišna istraživanja (IZIT), iz Srbije je u 2014. izvezeno meda ukupne vrednosti 6,5 miliona evra, dok je samo godinu dana ranije ukupan izvoz ovog proizvoda iznosio 11,1 milion evra.
Prošlogodišnje majske poplave nanele su toliko ozbiljne štete srpskom pčelarstvu, da su proglašene vremenskom nepogodom za tu granu poljoprivrede.
Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) ranije je saopštio da su u tim poplavama nastradale 1.683 košnice, a ukupna šteta zbog uništenja pčelinjih društava i gubitka prinosa bagremovog meda iznosi više od 20 miliona evra.
Pčele su stradale u 1.301 košnici od vode, zbog poplavljenosti,a zbog loših vremenskih prilika prinos sa bagremove paše je, ne samo u potpunosti izostao, nego pčele na mnogim lokacijama nisu imale dovoljno unosa ni za preživljavanje, pa su zabeležena čak i uginuća pčela od gladi usred bagremove paše.
O razmerama štete svedoči i podatak da su prethodne godine na bagremovoj paši članovi SPOS-a prikupili 3.044 tone meda, a 2014. godine ni 300 tona.
Članovi SPOS-a su 2013. godine proizveli 6.983 tona meda, a postignut je istorijski rekord izvoza meda u visini od 3.371 tone meda.
Najviše meda iz Srbije se izvozi u Nemačku, Italiju, Norvešku, Francusku, Austriju, Belgiju.

Izvor: B92

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *