Popović i Čadež najavili formiranje saveta za saradnju nauke i privrede

Popović i Čadež najavili formiranje saveta za saradnju nauke i privrede

Čvršća povezanost nauke i privrede predstavlja jedan od glavnih preduslova za razvoj inovacija i njihovu primenu u privredi i industriji, a samim tim i za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta. Zato je započet rad na formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede“, poručeno je 27. jula 2017. godine na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića i Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije.

Popović i Čadež su se složili da je neophodno pronaći najbolji model za snažnije povezivanje nauke i privrede, po uzoru na države kao što su Švajcarska, Finska, Izrael, Nemačka. „Ovo su države koje su lideri u inovacijama i tehnološkom razvoju, zahvaljujući pre svega tesnoj povezanosti njihovih privreda i naučno-istraživačke delatnosti, kao i komercijalnoj primeni znanja i tehnologija“, rekao je Popović.

Čadež je ukazao da Srbija ima veliki potencijal u inovacijama, ali da je potrebno da naučna zajednica i instituti u većoj meri kreiraju „komercijalnu ponudu za privredu“. On je ukazao na potrebu unapređenja zakonodavnog okvira kako bi se podstakao dinamičniji razvoj visokotehnoloških preduzeća u Srbiji. „To će biti predmet daljeg dijaloga Vlade, PKS i svih drugih institucija koje učestvuju u tom procesu“, rekao je Čadež.

Popović je pohvalio napore koje PKS ulaže u edukaciju i rad na kreiranju inovativnog ekosistema koji stimuliše nastanak i razvoj visokotehnoloških i brzorastućih kompanija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u Srbiji.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *