Popović pozvao kompanije iz Rusije da ulažu u Srbiju

Popović pozvao kompanije iz Rusije da ulažu u Srbiju

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović, sastao se 3. oktobra 2017. godine u Moskvi sa direktorom ruske državne korporacije za nanotehnologije „Rosnano“ Anatolijem Čubajsom, a razgovarali su mogućnosti za saradnju srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija i visokotehnoloških kompanija u oblasti razvoja nanotehnologija. 

Popović je, navodi se u saopštenju, ocenio da su inovacije u oblasti nanotehnologija, nanomaterijali, biomaterijali, materijali za informacione tehnologije i alternativne izvore energije nosioci budućeg industrijskog razvoja.Istakao je i da Vlada Srbije konkretnim merama podstiče jačanje veze između nauke i privrede sa ciljem da naučna istraživanja iz oblasti nanotehnologija budu na konkretan način primenjena u industriji na dobrobit države i građana. 

„Naša buduća politika razvoja u oblasti nanonauka i nanotehnologija imaće zadatak da ohrabri industrijske kompanije, kao i mala i srednja preduzeća, da ostvare snažniju interakciju sa naukom i naučno-istraživačkim organizacijama“, rekao je Popović.Ministar je pozvao ruske partnere da ulažu u Srbiju.
„Srbija je odlična investiciona destinacija za visokotehnološke kompanije, jer ima odlične inženjere i programere, a država obezbeđuje najbolje uslove za dolazak stranih investitora, posebno onih koji u Srbiji žele da otvore svoje centre za istraživanje i razvoj“, poručio je Popović. On je pozvao partnere iz Rusije da razmotre ulaganja u srpske inovacione startap kompanije, imajući u vidu da Vlada Srbije priprema zakon o alternativnim investicionim fondovima koji će omogućiti lakše finansiranje inovativnog preduzetništva u Srbiji.

„Posebno veliki potencijal za saradnju sa Rosnano vidim u razvoju i primeni inovacija i nanotehnologija u konkretnim sektorima industrije, uzimajući u obzir intenzivan razvoj koncepta Industrija 4.0 u svetu“, rekao je Popović.Kako je rekao Srbija je zainteresovana da započne razgovore sa ruskim partnerima o mogućnosti zajedničke izgradnje modernog nanocentra u Srbiji.

„Taj nanocentar bi se bavio istraživanjem, proizvodnjom i primenom proizvoda na bazi nanotehnologija u industriji. Iskustva i tehnologije iz Rusije u toj oblasti za nas bi bila od izuzetnog značaja“, rekao je Popović.Čubajs je naveo da korporacija Rosnano preko svojih fondova ulaže značajna sredstva u razvoj inovacija i novih tehnologija u Rusiji, Kini, Indiji, Iranu, Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama. 

Istakao je i da Rosnano ima 15 nanocentara u različitim zemljama sveta sa 600 startap kompanija koje razvijaju inovaciona rešenja za upotrebu nanotehnologija u industriji.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *