Porez na zaradu od 2,2 miliona

Porez na zaradu od 2,2 miliona

Obveznici tog poreza su državljani Srbije, kao i stranci koji su svoj dohodak zaradili na teritoriji Srbije.Ove godine limit za prijavu poreza manji je 10.116 dinara nego lane jer su i prosečne plate u Srbiji u 2015. bile manje nego u 2014.

U prihode koji se oporezuju spada zarada, oporezivi prihod od samostalne delatnosti, kao i onaj od autorskih prava i prava intelektualne svojine, od izdavanja nepokretnosti i davanja u zakup pokretnih stvari.Porez se plaća za prihod koji ostaje nakon umanjenja isplaćenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i neoporezivog iznosa od 2.201.220 dinara.

Građani imaju pravo i na odbitke, i to 40 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom, a za izdržavanog člana porodice 15 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom, s tim da ukupno umanjenje po tom osnovu ne može biti veće od 50 odsto dohotka za oporezivanje.Za poreskog obveznika koji je prošle godine ostvario oporezivi dohodak do šestostruke prosečne godišnje zarade stopa godišnjeg poreza je deset odsto, a za one koji su prihodovali više od šestostruke prosečne zarade stopa je 15 odsto.

Poreske prijave se podnose isključivo elektronski, a rok je 15. maj.

Izvro: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *