Poreze obara samo finansijska disciplina

Poreze obara samo finansijska disciplina

Srbija će ove godine zabeležiiti suficit u budžetu, što zači da je u državnu kasu uplaćivano više nego što je trošeno.

Privrednici već u tome vide šansu da poboljšaju svoj položaj. Tako je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nedavno rekao da je došlo vreme da se privredni razvoj podrži i nešto stimulativnijom poreskom politikom. To se posebno odnosi na smanjenje zahvatanja na zarade. Privrednici, naravno, podržavaju taj predlog, dok su stručnjaci skeptični jer smatraju da bi uz te mere trebalo da ide poštovanje zakona i jačanje finansijske discipline kod nas.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da bi kod donošenja odluke država morala da vodi računa o konkurentnosti domaće privrede, ekonomskoj snazi privrednika i ambijentu koji se stvara za poslovanje.

Rokovi naplate obaveza od 45 i 60 dana moraju se poštovati

– Srbija mora da vodi računa i o konkurentnosti u regionu – kaže Atanacković. – Vidimo šta se sada događa s naftnim derivatima – potrošači prelaze granice prema Bosni i Hercegovini ili prema Makedoniji da bi kupili jeftinije gorivo. Kod nas u ceni litra goriva nameti učestvuju s više od 55 odsto. To je ne samo mnogo već i kontraproduktivno jer se potrošači snalaze, a državna kasa se ne puni.

Atanacković objašnjava da je dobro što se s minimalnom cenom rada neće povećati i zahvatanja po tom osnovu. To je prilika da se pomogne siromašnijim građanima, a i poslodavcima. On smatra i da bi trebalo napraviti precizan popis raznih naknada i svakako smanjiti ta zahvatanja. Privrednici žele da na početku poslovne godine znaju kakve će im biti obaveze da bi svoju poslovnu politiku vodili s tim u skladu.

Ko zloupotrebljava stečaj

Privrednici koji u Srbiji izbegavaju plaćanja zapravo su nagrađeni. Ljubodrag Savić naglašava da, kada im dugovi dostignu veće sume, proglase stečaj, a dužnicima ostaje da se naplate iz stečajne mase – ako je ima i ako za sve dotekne. Neuspšeni nemaju tih problema, oni nastavljaju posao i novo preduzeće registruju na bliže rođake, prijatelje, kumove, kao da iza sebe nisu ostavili ojađene partnere.

Prilično skepse prema smanjivanju poreza i doprinosa ima profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Ljubodrag Savić.

– Samo smanjenje nameta nigde u svetu nije doprinelo privrednom rastu – ukazuje Savić. – Srbija bi svoje zakonodavstvo morala brže da harmonizuje sa onim u Evropskoj uniji, da zakone koje donese i sprovodi. Veliki deo privrednika kod nas posluje u sivoj zoni. Ne vidim zašto da im se smanjuju nameti, kad ih oni i onako ne plaćaju. Čak i onaj deo koji radi regularno, ne poštuje zakone. Recimo, kod nas su zakonski rokovi za plaćanje 45 i 60 dana. Malo ko se toga pridržava, a najbolje prolaze oni najležerniji. Kada bi inspekcijski i pravosudni organi one koji te rokove ne poštuju naterali da svoje obaveze ispunjavaju, bilo bi manje problema. Ako privrednik ne naplati isporučeno, to mu donosi probleme u poslovanju. Mnogi dobri poslovni partneri i investitori otišli su s ovog tržišta jer su se sreli baš s tim problemom. Finansijska disciplina je važna.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *