Porezi nisu prepreka razvoju naše ekonomije

Porezi nisu prepreka razvoju naše ekonomije

Stručnjaci tvrde da poreska opterećenja u Srbiji ne sprečavaju porast privrede. Poreska struktura i poreska opterećenja u Srbiji nisu prepreka za veći privredni rast, već je to sprovođenje postojećih propisa, odnosno nedoslednost, nezakonitost i proizvoljnost, zaključeno je juče na okruglom stolu „Uticaj poreske politike na ekonomski rast“, u organizaciji „Biznis info grupe“.

Da bi se taj problem rešio, prema rečima poreskog stručnjaka Milice Bisić, bitno je da se unaprede stručni i materijalni kapaciteti, prvenstveno Poreske uprave i Ministarstva finansija, ali i da se obezbedi otvorena stručna rasprava o poreskim pitanjima. Prema njenim rečima, analize su pokazale da od poreskih opterećenja najveći uticaj na privredni rast ima visina poreza na dobit, zatim progresivni, pa proporcijalni porez na dohodak, dok je najmanji uticaj poreza na potrošnju i periodičnog poreza na imovinu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kazao je da porezi utiču na ekonomski rast preko visine poreskog opterećenja, ali ono može da raste samo do neke granice i tada ima pozitivan efekat.

Ukinuti subvencije

Prema rečima profesora Milojka Arsića, u Srbiji bi trebalo da se odustane od subvencija kao načina podsticaja privrednog razvoja, jer su njihovi efekti parcijalni.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *