Porezi slaba tačka

Porezi slaba tačka

Potpredsednik Saveta stranih investitoraDimitrije Knjeginjić: Nagle izmene propisa i nameta „omča oko vrata“ privrednicima.

Porezi su tema svih tema za privredu Srbije, koja suštinski utiče na percepciju zemlje kao investicione destinacije. Bilo je izvesnog napretka u prethodnom periodu a tu pre svega mislimo na mogućnost podnošenja poreskih prijava elektronskim putem i trenutno 90 odsto prijava može da se podnese na ovaj način. Raduje nas informacija da je u planu da se omogući da 100 odsto prijava bude podnošeno na ovaj način – kaže za „Novosti“ Dimitrije Knjeginjić, potpredsednik Saveta stranih investitora.

On dodaje da Savet pozdravlja otvorenost Poreske uprave za dijalog kako bi se došlo do rešenja problema sa kojima se suočavaju svi investitori na ovom tržištu. Međutim, kako navodi, i dalje postoje „slabe tačke“.

– Tri su ključne stvari. To su nagle izmene poreskih propisa, koje se često donose bez javne rasprave, a privredi ostavlja malo vremena da poslovanje prilagode tim promenama – navodi Knjeginjić. – Zatim, nedosledna primena istih poreskih propisa različitih organizacionih delova Poreske uprave i nedostatak koordinacije između Poreske uprave i Ministarstva finansija. Tu su i parafiskalni nameti, to jest uvođenje novih opterećenja neočekivano, ponekad usred poslovne godine. Osnovno očekivanje investitora je da neće doći do promena pravila naglo i bez prethodne najave.

– Očekujemo jaku poresku upravu koja će biti dosledna i efikasna u svom radu – navodi naš sagovornik. – Preduslovi za to su da raspolaže stručnim kapacitetima za obavljanje svakodnevnih delatnosti te u tom smislu treba ulagati u edukaciju kadrova, zatim da će raditi procenu zasnovanu na riziku i da se neće baviti sporednim delatnostima kao što je to sada slučaj. Samim tim će štedeti svoje resurse za obavljanje glavnih aktivnosti. Dobra vest je da se Poreska uprava više ne bavi jednom sporednom aktivnošću, a to je taksa za odvodnjavanje, zatim da će doći do smanjenja broja filijala i formiranja jedinice za ujednačavanje poreskog postupka. Nadamo se da će konkretan rezultat ovih napora biti poboljšanje konzistentnosti primene poreza.

Dijalog za promene

Savet stranih investitora nedavno je sa predstavnicima Poreske uprave održao skup „Dijalog za promene“ posvećen poreskim propisima i njihovoj primeni.

– Tema našeg „Dijaloga za promene“ su upravo bili poreski propisi i njihova primena sa ciljem da se kroz dijalog u nekom skorijem periodu napravi značajniji napredak u sprovođenju poreske politike – ukazuje Dimitrije Knjeginjić.

Pomak

Knjeginjić ocenjuje da je predvidljivost poslovanja u Srbiji bolja nego što je bila prethodnih godina i dodaje da privrednici polažu velike nade u reformu Poreske uprave.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *