Poreznici kontrolišu fiskalne kase i vikendom

Poreznici kontrolišu fiskalne kase i vikendom

Poreska uprava saopštila je danas da je, od 11. jula, pojačala kontrolu prometa i izdavanja fiskalnih računa, kao nastavak borbe protiv sive ekonomije, a kontrola fiskalnih kasa radi se i vikendom.

– Pojačane kontrole na terenu podrazumevaju angažovanje svih inspektora i rad van propisanog radnog vremena, odnosno i vikendom. Predmet kontrola je, osim evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i radno pravni status angažovanih radnika – piše u saopštenju.

Prema podacima Poreske uprave, tokom proteklog vikenda, 11. i 12. jula, kontrolisan je 771 poreski obveznik, a nepravilnosti su utvrđene u 46,69 odsto slucajeva.

– Prema ovim poreskim obveznicima primenjene su mere iz nadležnosti Poreske uprave. Protiv 299 poreskih obveznika kod kojih je utvrđeno da nisu poslovali u skladu sa propisima, pokrenuli smo prekršajni postupak, dok je privremena mera zabrane obavljanja delatnosti izrečena prema 232 obveznika – piše u saopštenju.

Poreska uprava, kako piše, periodično sprovodi intenzivnije kontrole, na onim podrucjima gde se obaveza evidentiranja ne sprovodi u punom obimu, odnosno ne poštuju propisi.

Procenat izdavanja fiskalnih računa u velikoj meri varira po tipu delatnosti, ali i po gradovima i opštinama. Pojačane kontrole, kao vid borbe protiv sive ekonomije, sprovodiće se dugoročno“, poruka je Poreske uprave.

Izvor: www.blic.rs

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *