Poruka mladim preduzetnicima: Izađi i živi život

Poruka mladim preduzetnicima: Izađi i živi život

„Izađi i živi život! Pronađi strast koja te budi svako jutro u pola šest, koja ti zaokuplja misli, a potom analiziraj tu strast i upotrebi je za proizvode kojih još nema na tržištu,“ poručuje mladim preduzetnicima Phil Johnston,  član odbora direktora kompanije GoPro, koja je trenutno vodeća u prozvodnji kamera i foto aparata specijalizovanih za snimke i fotografije u ekstremnim situacijima.

„Zatim, napravi proizvod ili uslugu, i testiraj ih. To je zaista sve što je potrebno. Ipak, važno je zabaviti se i biti strastveno posvećen tržištu, jer u suprotnom teško ćete postati uspešni,“ kaže za BIZLife Johnston koji je nedavno bio gost ICT Hub, biznis inkubatora za tehnološko preduzetništvo gde je organizovao predavanje na temu preduzetništva.

On kaže da za njega koncept preduzetništva suštinski znači stvaranje novog posla i da se taj proces  odvija već hiljadama godina, a Srbija je u središtu toga možda čak duže nego većina zemalja. „Isti izazovi i šanse postoje danas, kao što su postojale i pre dve hiljade godina. I uvek su prisutna ista pitanja i sumnje: Šta da proizvodim i koje usluge da ponudim? Koliko da naplatim? Hoću li ostvariti profit? Prosto rečeno, kada je preduzetništvo u pitanju, priča je uvek ista,“ kaže Johnston.

Johnston smatra da ne veruje da je sada lakše biti preduzetnik nego pre 20 godina. „Takođe, ne verujem ni da je išta teže. U svetu postoje vrlo dobro definisana tržišta. Takođe, svakodnevno se rađaju i nova tržišta. U njih se ubrajaju izdavaštvo, upravljanje odnosima s klijentima, zabava, materijalna dobra i usluge, i mnoga druga. Vešt preduzetnik potražiće potrebe kojima nije udovoljeno i ispuniti ih svojim proizvodima ili uslugama. Tu nema velike nauke i više je stvar procesa “probaj, pa ako uspe”. Ipak, mora postojati trud, posvećenost i strast.“

Johnston kaže da se odmah pošto je diplomirao, priključio preduzetničkoj kompaniji u Njujorku – Metamorphic Ventures, a zatim sam pokrenuo kompaniju za platežna sredstva, koju je u međuvremenu prodao, a potom prešao u BMW i GoPro.

„I dalje radim u školama, savetujem preduzetnike i kompanije u vezi sa stvaranjem novih biznisa i tehnologija,“ kaže Johnston za BIZLife, koji je u ICT Hubu mladim ljudima podelio iskustva i nekoliko važnih lekcija koje su bila deo njegovog razvojnog puta.

*Izvor: BIZLife

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *