Posao se smeši za dve stotine mladih

Posao se smeši za dve stotine mladih

– Grad Novi Sad izdvaja najviše u Srbiji za zapošljavanje svojih građana, a taj budžet je u nekim slučajevima i duplo veći od onih lokalnih samouprava koje su nam na toj lestvici najbliže– istakao je načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović na jučerašnjoj prezentaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja u 2017. godini Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i Gradske uprave za privredu, održanoj u Skupštini grada.

– U 2017. godini budžetom je predviđeno 135 miliona dinara za zapošljavanje. Gradonačelnik je već raspisao konkurse za pripravničke poslove i stručne prakse, pa uskoro oko 200 mladih ljudi očekuje posao.

Vršilac dužnosti direktora novosadske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Nevena Živković i načelnica Odeljenja NSZ-a za programe zapošljavanja, preduzetništva, obrazovanja i obuke Smiljana Radovanović predstavile su 11 javnih poziva i konkurse, među kojima su i oni namenjeni viškovima zaposlenih i dugoročno nezaposlenih  koji su na evidenciji NSZ-a duže od 18 meseci, te za realizaciju programa sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovane i programe stručne prakse. Za učešće u finasiranju programa obuke na zahtev poslodavca, za subvenciju zarade za osobe s invaliditetom bez radnog iskustva, za refundaciju troškova podrške osobama s invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima, više je govorila savetnica za rad s osobama s invaliditetom Nada Arsenin.

Plava sala bila je ispunjena do poslednjeg mesta, što svedoči o zainteresovanosti Novosađana za taj vid saradnje i unapređenja zapošljivosti, bez obzira na to radilo se o poslodavcima ili o pojedincima koji rešenje traže u samofinasirajućim projektima.

Odličnu višegodišnju saradnju Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Novog Sada apostrofirao je  Bilinović, koji je, između ostalog, naglasio da se nekoliko godina oseća trend pada nezaposlenosti od oko četiri odsto.

S.Savić

Sva pitanja precizirana ugovorima

Na prezentaciji su se mogla čuti pitanja u vezi s proširenjem delatnosti i načinom zapošljavanja kandidata, načinima isplate putnih troškova i bolovanja radnika s obzirom na to da je reč o angažovanju na određeni period, kao i o visini naknada.

Na konkrentno pitanje, da li pojedinci angažovani na privremeno-povremenim poslovima u JKP „Put” koji su, neposredno po potpisivanju ugovora odustajali od rada jer nisu bili zadovoljni saznanjem da su plaćeni manje u poređenju sa zaposlenima na neodređeno vreme, mogu sudskim putem tražiti obeštećenje, predstavnici NSZ-a su odgovorili negativno. Kako su rekli, ugovorima je jasno određeno da je za takvu vrstu posla predviđena mesečna naknada od 18.000 dinara.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *