Poslodavci moraju da paze na životnu sredinu

Poslodavci moraju da paze na životnu sredinu

„Izgradnja partnerstva za odgovorno upravalje otpadom” bila je tema za poslodavce iz Novog Sada kojom je Udruženje poslodavaca Vojvodine želelo da upozna privrednike s regulativom Zakona o upravljanju otpadom, za koji postoji 61 propis napisan na 5.000 strana. Takvi skupovi biće upriličeni i za poslodavce u Rumi, Staroj Pazovi, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi i Vršcu.

Povod za predavanje bili su sve češći inspekcijski pregledi i visoke kazne propisane trima zakonima – o zaštiti životne sredine, o upravalju otpadom i o hemikalijama.

– Kršenje tih zakona uvek ima posledice i štetu koju osete svi kada se učini i čiji propusti se i kasnije negativno manifestuju – rekao je stručni saradnik preduzeća „Eko-hemik” Vlada Babić. – Ulaganje u zaštitu životne sredine nikada nije skupo jer uvek donese profit, ali među preduzetnicima vlada neobaveštenost. Više od 90 odsto njih ima saznanja, ali ne znaju obaveze u potpunosti. Da bi se zakoni poštovali, poslodavci mogu anagažovati stručna lica koja će se baviti regulativom, a u cenu usluge, odnosno proizvoda, treba da ugrade i troškove koje imaju radi očuvanja životne sredine.

Babić nije naveo koliko je privrednika kaženjeno jer se to može videti iz inspekcijskog nadzora, ali je naveo da nepridržavanje slova zakona može da se kreće od prekršaja do privrednog prestupa. Visine kazni su od 800.000 do tri miliona dinara, u zavisnosti od toga kako odredi sud.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *